Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenija popustila, migranti još ne odustaju od prosvjeda

13. ožujka 2009. u 15:39 9 prikaza

Nakon niza godina borbe s hrvatskom i slovenskom birokracijom radi zaštite prava obespravljenih hrvatskih radnika koji svaki dan na posao putuju u Sloveniju, predsjednik Udruge Dnevni migranti Stjepan Miklaužić vratio se prvi put sa sastanka iz Slovenije s dobrim vijestima.

Dogovor iz Celja
– Naša je udruga izborila kod Slovenskoga zavoda za zapošljavanje da će hrvatski dnevni migranti, koji imaju osobnu radnu dozvolu, odsad imati sva prava kao i državljani Republike Slovenije uz uvjet da imaju prebivalište u Sloveniji. To smo dogovorili na sastanku u Celju s Karmen Leskošek, direktoricom Područne službe Zavoda za zapošljavanje u Celju – istaknuo je zadovoljan S. Miklaužić, koji već dvadeset godina svaki dan na posao iz Donje Plemenščine putuje u Rogašku Slatinu, na posao u Staklarsku Novu.

On je jučer s dopredsjednikom udruge Ivanom Horvatom i predstavnicom Nezavisnih sindikata Slovenije Majdom Medved bio na sastanku u slovenskom Ministarstvu rada i obitelji, na kojemu su s mjerodavnima još jednom pretresali slovenski prijedlog sporazuma za rješenje dnevnih migranata s početka 2008., što ga je Vlada RH odbila.

Hoće li se naši udostojiti
– Na sastanku su nam mjerodavni iz toga ministarstva potvrdili da će se ono što smo dogovorili na birou u Celju poštovati. To znači da hrvatski dnevni migrant koji u Sloveniji dobije otkaz mora zatražiti potvrdu od poslodavca da je otkaz dobio kao tehnološki višak ili zbog stečaja tvrtke.

Nakon toga, treba riješiti mjesto prebivališta i prijaviti se na Slovenskom zavodu za zapošljavanje, gdje može ostvariti pravo na novčanu naknadu i ravnopravno sa slovenskim državljanima konkurirati za posao – objašnjava Miklaužić.

U Sloveniji danas ima 8025 hrvatskih dnevnih migranata, a pravo na naknadu i na biro imalo bi ih u slučaju otkaza njih 5500 koji već imaju osobnu radnu dozvolu, dok će ostali dozvolu i to pravo steći sljedeće godine. Budući da je problem dnevnim migranata time uvelike riješen, pitali smo Miklaužića hoće li ipak ustrajati na prosvjedu najavljenome za Dan grada.

– Već nekoliko tjedana očekujem dogovor za termin za sastanak s onima koji bi na hrvatskoj strani mogli nešto pomoći, no odgovora nema. Ovisno o tome hoće li se oni udostojiti da se nađemo, udruga Dnevni migranti odlučit će o prosvjedu – kaže Miklaužić.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak