Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSAO Hrvatski radnici u slučaju otkaza u Sloveniji moći će dobivati naknadu za nezaposlenost

Slovenija popustila, migranti još ne odustaju od prosvjeda

13.03.2009.
u 15:39

Nakon niza godina borbe s hrvatskom i slovenskom birokracijom radi zaštite prava obespravljenih hrvatskih radnika koji svaki dan na posao putuju u Sloveniju, predsjednik Udruge Dnevni migranti Stjepan Miklaužić vratio se prvi put sa sastanka iz Slovenije s dobrim vijestima.

Dogovor iz Celja
– Naša je udruga izborila kod Slovenskoga zavoda za zapošljavanje da će hrvatski dnevni migranti, koji imaju osobnu radnu dozvolu, odsad imati sva prava kao i državljani Republike Slovenije uz uvjet da imaju prebivalište u Sloveniji. To smo dogovorili na sastanku u Celju s Karmen Leskošek, direktoricom Područne službe Zavoda za zapošljavanje u Celju – istaknuo je zadovoljan S. Miklaužić, koji već dvadeset godina svaki dan na posao iz Donje Plemenščine putuje u Rogašku Slatinu, na posao u Staklarsku Novu.

On je jučer s dopredsjednikom udruge Ivanom Horvatom i predstavnicom Nezavisnih sindikata Slovenije Majdom Medved bio na sastanku u slovenskom Ministarstvu rada i obitelji, na kojemu su s mjerodavnima još jednom pretresali slovenski prijedlog sporazuma za rješenje dnevnih migranata s početka 2008., što ga je Vlada RH odbila.

Hoće li se naši udostojiti
– Na sastanku su nam mjerodavni iz toga ministarstva potvrdili da će se ono što smo dogovorili na birou u Celju poštovati. To znači da hrvatski dnevni migrant koji u Sloveniji dobije otkaz mora zatražiti potvrdu od poslodavca da je otkaz dobio kao tehnološki višak ili zbog stečaja tvrtke.

Nakon toga, treba riješiti mjesto prebivališta i prijaviti se na Slovenskom zavodu za zapošljavanje, gdje može ostvariti pravo na novčanu naknadu i ravnopravno sa slovenskim državljanima konkurirati za posao – objašnjava Miklaužić.

U Sloveniji danas ima 8025 hrvatskih dnevnih migranata, a pravo na naknadu i na biro imalo bi ih u slučaju otkaza njih 5500 koji već imaju osobnu radnu dozvolu, dok će ostali dozvolu i to pravo steći sljedeće godine. Budući da je problem dnevnim migranata time uvelike riješen, pitali smo Miklaužića hoće li ipak ustrajati na prosvjedu najavljenome za Dan grada.

– Već nekoliko tjedana očekujem dogovor za termin za sastanak s onima koji bi na hrvatskoj strani mogli nešto pomoći, no odgovora nema. Ovisno o tome hoće li se oni udostojiti da se nađemo, udruga Dnevni migranti odlučit će o prosvjedu – kaže Miklaužić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije