Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjeglička kriza

Slovenija ne želi izravnu migrantsku vezu Makedonija-Austrija

29.10.09.2015., Slovenija, Dobova -  U izbjeglickom kampu u Dobovi jos se nalazi oko par stotina izbjeglica i migranata koji cekaju na nastavak puta.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
11.02.2016.
u 00:00

Državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je u srijedu da je za Sloveniju neprihvatljiva ideja po kojoj bi se migranti iz Makedonije prebacivale vlakom izravno u Šentilj, na granicu s Austrijom

U Sloveniju su u srijedu iz Hrvatske ušla 1802 migranta, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova koje je ranije izjavilo kako je za tu zemlju neprihvatljivo da se migrante izravno prevoze iz Makedonije do granice s Austrijom jer bi se moglo dogoditi da tu i ostanu.

Od početka ove godine kroz Sloveniju je dalje na sjever prošlo 81.016 migranata. U slovenskim migrantskim centrima u srijedu popodne ih je bilo još oko tisuću, najviše u Dobovi, gdje su čekali na prebacivanje prema Šentilju.

Državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je u srijedu da je za Sloveniju neprihvatljiva ideja po kojoj bi se migranti iz Makedonije prebacivale vlakom izravno u Šentilj, na granicu s Austrijom, rekavši da bi se u tom slučaju na granici stvorio "hot spot" jer migranti u slučaju da Austrija zatvori granicu ne bi mogli dalje.

Stručnjak za migracije i pitanja sigurnosti Klemen Grošelj izjavio je u srijedu za Slovensku televiziju da se i države na tzv. balkanskoj ruti u pogledu migranata ravnaju prema nacionalnim interesima te da je zato negativno stajalište Ljubljane glede mogućnosti da se u njoj zadrži veći broj migranata bio očekivan i razumljiv.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u srijedu da ne namjerava povećavati maksimalne kapacitete prihvata migranata i da Slovenija nije u stanju primiti veći broj azilanata na duže vrijeme.

Ključne riječi

Komentara 3

GO
goran2hr
08:55 11.02.2016.

Propuštanje i prevoženje, a pogotovo registriranje ilegalnih imigranata, za Hrvatsku je dugoročno loše samo po sebi. Od ogromnih troškova koji nam neće (barem u većem dijelu) biti nadoknađeni, do opasnosti koju nam donosi islamizacija zaleđa (i RH je u ISIL-ovoj karti označena kao "njihovo" područje), mogućnosti da ih nama EU vrati (pod raznim izlikama - "jer u RH se sa njima dobro postupa", "RH ih je prve registrirala" i sl.) i na kraju izglednog hot spota (kada Slovenci završe ogradu, a zapadne zemlje odbiju primati ilegalne imigrante). Slovencima je sve to jasno, ne glume da ih ilegalni imigranti vesele, gledaju svoja posla, ogradu privode kraju i kada ocjene da je pravi tren, oni će granicu za ilegalne imigrante zatvoriti. Bez ograde RH to neće moći učiniti, ilegalni imigranti će nadirati i dalje, ali dalje iz Hrvatske neće moći (čak i da se naši vladajući tada konačno prizovu pameti, ograda nije nešto što se može podići za dva dana).... I onda nam se loše piše.

UM
Umjereni
10:33 11.02.2016.

Eto. I u čemu je sada nekakav famozni dogovor? Gdje su sada krkani koji su još neki dan likovali kako se sada lijepo dogovaramo, a ne kao za vrijeme Ostojića "koji nas je sa svima posvadio". Jedno je blebetati, a drugo je rješavati složene probleme.

AH
antun.homjak
08:13 11.02.2016.

Pa dobro. Ako Slovenija neće u dogovor, onda neka ih voze od Makedonije samo do Dobove kao i do sada. Onda neke ih u Dobovi pretovaraju i važu na vagi ako ih hoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije