Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.07.2015. u 12:00

Odluka o prekidu arbitraže, koju su podržali svi, bila je jedina moguća

Znakovite su bile izjave slovenskih političara zadnjih dana. Pritisnuti dosad nezabilježenim skandalom zbog toga što je slovenska zastupnica pred sudom Simona Drenik instruirala suca Jerneja Sekoleca – ovo nije retorička figura nego činjenica jer u međunarodnoj sudskoj praksi zaista nije zabilježen sličan slučaj – pravdali su se da i “Hrvati isto rade, samo ih nisu ulovili”. Na stranu što je riječ o lošem logičkom argumentu, takvo razmišljanje ogoljava opasnu bit problema. Varanje je normalan modus operandi, očekivano i dopušteno ponašanje. Kako bi se onda, pod takvim pretpostavkama, uopće itko odlučio nastaviti bilo kakav sudski spor s Ljubljanom?

Tako da je jučerašnja odluka hrvatske strane o prekidu i suspenziji arbitraže, oko koje su se složili i vladajući i oporba, bila jedina moguća. Transkripti i snimke koje je Večernji list objavio duboko inkriminiraju slovensku vladu, koliko se god tamo trudili sanirati štetu i ukloniti gangrenozno tkivo: suca Jerneja Sekoleca te zaposlenicu MVP-a Simonu Drenik. Zaraza je otišla preduboko u vrh države jer Simona Drenik predstavlja tu istu državu pred sudom, a za svoju je rabotu – kazala je – imala dopuštenje ministra Karla Erjavca. “Osebujno” shvaćanje prava, pravde i pravosuđa, koje se vidi i u tome da se ovaj skandal pokušava svesti na špijunska podmetanja, nije novost u slovenskoj politici. Štoviše, zabrinjavajući je niz ignoriranja presuda međunarodnih sudova od strane službene Ljubljane. Spomenimo samo tzv. izbrisane, ljude koji su desetljećima čekali, i to i nakon presude međunarodnog suda, da im u Sloveniji priznaju da uopće postoje, ili pak diskriminaciju stranih štediša u slučaju Ljubljanske banke.

Neodazivanjem tamošnjeg premijera na sud i cijelim nizom koruptivnih afera odjednom je otkriveno manje lijepo lice uglađene alpske državice, možda jedine za koju se smatralo da je svjetlosnim godinama udaljena od Balkana. Ili kako je prije nekoliko godina rekao bivši predsjednik Danilo Türk: Lak na našoj slici počeo se guliti.

>> Cerar pisao Milanoviću, Arbitražni sud traži objašnjenja od Slovenije. Erjavec: Ostajem ministar!

>> 'Hrvatska nije jednostrano raskinula sporazum, Slovenija ga je prekršila'

>> Sud: Čim Ljubljana da novog arbitra, nastavljamo kao da ništa nije bilo

Komentara 13

Avatar Finanz
Finanz
14:10 28.07.2015.

Nije opus moderandi,nego modus operandi,stovana novinarko.

ZD
zdepar
15:01 28.07.2015.

lak na slici slovenije, opasno se ogulio, obzirom da tvrde da je to uobičajeni njihov diplomatski stav, preostaje im da na ulazima u deželu napišu PAZI VARAMO

PO
postolar
13:41 28.07.2015.

@raketica,prvo to šta si napisala nije istina,bez obzira koliko se ti trudila.Drugo tvoja državica postoji od 1918-te.Pod tri,dijelovi Dalmacije su pripadali Mlecima,ali ti Mleci nikad u povijesti nisu bili nigdje ni blizu večine u Dalmaciji,pa ni u Zadru ni u Istri.Jedno je istinito,da se koristiš istim "argumentima" kao i Srbi kad trube da je Dušan bio car,jer su navodno dijelovi Grčke,Makedonije,Bugarske spadali pod "dušanovo carstvo",uzgred budi rečeno,Papa nikad to kvazicarstvo nije priznao.Vidiš li sličnosti ??? Isti ste ustvari,mali sitni lopovi koji osim laži neznanju ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije