Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenci završili istragu o arbitražnoj aferi: Objavit će imena svih krivaca?

Bit ćete iznenađeni kad to pročitate i vidjeti da smo najmanje jednu od osoba koje smo ispitali uhvatili u laži", kazao je Tonin, predsjednik oporbene stranke Nova Slovenija (NSI).
08. studenoga 2019. u 21:50 10 komentara 4017 prikaza
Foto: Dusko Marusic/PIXSEL

Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu slovenskih tajnih služba sastavilo je izvješće o tome kako je u javnost dospio sadržaj nedopuštene komunikacije slovenskog suca s diplomatkinjom zaduženom za arbitražu o slovensko-hrvatskoj granici, što je za Hrvatsku bio razlog za izlazak iz procesa i nepriznavanje arbitražnog rješenja, rekao je u petak predsjednik povjerenstva Matej Tonin i najavio skoro objavljivanje dijela izvješća.

Andrej Plenković 'ŠTITIMO GRANICU' Plenković za Euronews: Ne vjerujem da će Slovenija blokirati hrvatski ulazak u Schengen

"Zaključno izvješće na 150 stranica opisuje sve što se u tom procesu događalo i ima oznaku tajnosti. No, pripremili smo i dio koji se može objaviti, bez štete za nacionalne interese", kazao je Tonin na konferenciji za novinare.

U javnom će dijelu prema njegovim riječima biti jasno navedeni pojedinci u Sloveniji upleteni u proces koji je po ocjeni Hrvatske pokazao da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i da treba početi s bilateralnim rješenjem spora. Tonin nije želio reći o kojim se ljudima radi, no dodao je da će taj dio izvješća biti objavljen idući tjedan, te da će njegove konstatacije mnoge iznenaditi.
"Upozoravamo na jasnu  odgovornost pojedinaca.

Bit ćete iznenađeni kad to pročitate i vidjeti da smo najmanje jednu od osoba koje smo ispitali uhvatili u laži", kazao je Tonin, predsjednik oporbene stranke Nova Slovenija (NSI). Integralni tekst izvješća povjerenstva za tajne službe parlament bi trebao usvojiti na sjednici idućeg mjeseca, a Tonin kaže da je izvješće u povjerenstvu sastavljenom od svih parlamentarnih stranaka potvrđeno jednoglasno.

Za sastavljanje izvješća korišteni su transkripti sa svjedočenja na kojima su svoje iskaze o tome što znaju o arbitražnoj aferi tijekom višemjesečnog  ispitivanja dali neki njezini akteri. Riječ je o svjedočenjima više osoba iz slovenske visoke politike, te različitih ministarstava.

Borut Pahor na summitu triju mora Slovenski predsjednik Pahor: Može se izbjeći blokada ulaska RH u Schengen, ali je problem u Hrvatskoj

Povjerenstvo je među ostalima proteklih mjeseci ispitivalo sadašnjeg ministra obrane Karla Erjavca, ministra vanjskih poslova u vrijeme kad je njegova službenica i diplomatkinja Simona Drenik preko bivšeg slovenskog člana arbitražnog suda, suca Jerneja Sekoleca, nastojala utjecati na rad tog sudišta o graničnom sporu s Hrvatskom. Iskaze o aferi zbog koje je Hrvatska izašla iz arbitraže svojedobno su, osim  Erjavca, Drenikove i Sekoleca, dali neki  visoki  dužnosnici s područja sigurnosti, ali i bivši savjetnik predsjednika Boruta Pahora, te nekadašnji ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. "Taj će materijal nadležnim državnim tijelima pomoći u određenim postupcima, a očekujem da će se postaviti i pitanje političke odgovornosti upletenih", kazao je Tonin.

Tonin je u više navrata odgovornost za krah arbitražnog procesa pokušavao javno naprtiti Karlu Erjavcu. Erjavec je pak ustrajno tvrdio da za nedopuštene kontakte Sekoleca s dužnosnicom ministarstva vanjskih poslova nije znao niti ih odobrio, te da ne snosi nikakvu političku odgovornost za propast arbitraže o granici.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • Avatar Danko - SLOBO danko
  Danko - SLOBO danko:

  Ti bokca, izvješće na 150 strana... bit će da su 3x više muljali nego se govori

 • @ploto@:

  Iz pouzdanih se izvora govori da će Slovenci objaviti i koliki je bio mito predsjedniku suda Francuzu i njemačkom sucu koji je bio teklič francuskog suca.

 • crocro:

  Super, sami su sebe stavili na dnevni red s jednom točkom dnevnog reda: 1. "Tko je kriv za krah arbitražnog postupka"? Eto, sami su priznali da je krivnja u državi sloveniji. Sada to ima priliku pročitati i EU, i svaku ... prikaži još! kritiku neprihvaćanja arbitražbe odluke od strane Hrvatske, staviti a/a. Sada bi trebale uslijediti pripreme za bilateralne pregovoreo graničnom sporu koje bi trebale rezultirati Win Win rezultatom. Tako bi dobili i Hrvati i slovenci. Hrvati bi imali polovicu Savudrijske vale a slovenci bi dobili polovicu Piranskog zaljeva a jednu i drugu polovicu dijelila bi crta sredine zaljeva. Tako si i jedni i drugi mogu pružiti ruku i nastaviti dobrosusjedske odnose.