Naslovnica Vijesti Svijet

'Hrvatska nije imala pravo izaći iz arbitraže, napravila je štetu Sloveniji i EU'

Ako do podnošenja tužbe na sud EU-a u Luksemburgu dođe, do presude će trebati oko godina i pol dana, a Sloveniju će na sudu zastupati odlični strani stručnjaci za međunarodno pravo, najavio je Mirošič.
31. ožujka 2018. u 09:20 85 komentara 6681 prikaza
Foto: Thierry Monasse/DPA/PIXSELL

Hrvatska nije imala pravo izaći iz arbitražnog postupka o granici, čime je napravila probleme Sloveniji, ali i Europskoj uniji i njezinoj ulozi na Balkanu, kazao je u razgovoru za mariborski list "Večer" od subote državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Iztok Mirošič, govoreći o razlozima zašto se Ljubljana odlučila na "pravne korake", odnosno vjerojatnu tužbu protiv Hrvatske.

ljubljanska banka Opet spor Slovenija spremna tužiti Hrvatsku zbog presuda protiv NLB-a

"Žao mi je što Hrvatska nije ispunila svoje obveze koje su bile dogovorene kako bi mogla ući u EU. Nije imala pravo izaći iz arbitražnog sporazuma i arbitražnog postupka. Time je uzrokovala mnogo problema ne samo Sloveniji nego i Europskoj uniji i njezinoj ulozi na Balkanu, kazao je Mirošič, dodavši da se zato Slovenija obratila Europskoj komisiji, iznijevši elemente planirane "vjerojatne" tužbe protiv Hrvatske ako ona u međuvremenu ne prihvati implementaciju arbitražne presude.

Ako do podnošenja tužbe na sud EU-a u Luksemburgu dođe, do presude će trebati oko godina i pol dana, a Sloveniju će na sudu zastupati odlični strani stručnjaci za međunarodno pravo, najavio je Mirošič.

Kako je pojasnio, u Europskoj komisiji je, kad je riječ o odnosu prema stajalištima Slovenije o arbitražnoj presudi i njezinoj implementaciji vidljiva razlika između vodstva Komisije i njezine pravne službe.

"Kolegij povjerenika i  pravna služba Komisije jasno su rekli da presude međunarodnih sudova treba implementirati. Primjećujem razlike između tih stajališta i linije koju zastupaju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i nekadašnji šef njegova kabineta Martin Selmayr", kazao je Mirošič.

Slovenski mediji i neki političari izjave Junckera da je neriješeni arbitražno-granični prijepor dviju članica bilateralni ali i europski problem koji druge ne zanima mnogo iako ga treba što prije riješiti tumače kao "sklone" Hrvatskoj i protivne slovenskom stavu da je arbitražnim rješenjem koje nema alternative spor definitivno riješen.

Pogledajte i stanje u Savudriji na dan početka primjene arbitraže:

1 / 18
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
ARBITRAŽA Otkrivamo što krije tužba Slovenije protiv Hrvatske Miro Cerar vladi prestao mandat Cerar parlament službeno obavijestio o ostavci: 'Odlazim teška srca i čiste savjesti' Savudrijska vala Zbog arbitraže EK: Slovenija predala pismo s prijedlogom tužbe protiv Hrvatske
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

 • pp:

  Koji kokošari slovenski. Idem ti ukrast kokoš, ti me spriječiš, ja sam uvrijeđen i tvrdim da sam ja imao pravo ukrasti tvoju kokoš i da si mi nanio štetu što si me spriječio u krađi. Ccc...

 • Avatar putnik83
  putnik83:

  Napravili smo stetu Sloveniji? Stvarno? Kako smo se samo usudili? :))Ne dati im nase more,a imamo ga toliko. EU odmah utrpaju u istu recenicu s svojim interesima,alpski jodlari su opasno namazan narod,ala Srbi. Mislim si nesto: sto bi bilo da ... prikaži još! su vojnicki jaci od nas,da li bi i tad bili ovako uljudjeni? Uhvatili ih Ameri s prstima u pekmezu,pa sad pjene,a znaju da im Njemacka ne moze pomoci.Tata je u Washingtonu.

 • ja-kan:

  Javljaju se oni koji podmićuju arbitražne suce, ma fuujjjjjj !!!