Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet prozivke

Slovenci: Sredina nije granica; Hrvati: To je službena karta

atlas
VL
15.07.2010.
u 18:46

Granica na moru još nije ustanovljena i jednostrano je određivanje nedopustivo – kaže se u reagiranju te dodaje kako je određivanje granice predmet dogovora dviju država, odnosno arbitražnog suda.

Slovensko veleposlanstvo u Zagrebu reagiralo je na Večernjakov Autoatlas tvrdeći kako je morska granica između Hrvatske i Slovenije – ucrtana sredinom Piranskog zaljeva – netočna.

Granica na moru još nije ustanovljena i jednostrano je određivanje nedopustivo – kaže se u reagiranju te dodaje kako je određivanje granice predmet dogovora dviju država, odnosno arbitražnog suda.

U diplomatskim krugovima takvo reagiranje nazivaju “uobičajenom praksom”, a autor karte Igor Birin napominje da je prije svega riječ o turističkoj autokarti, a ne službenoj karti te prikaz bilo kojega podatka, pa tako i granice na moru, ne može izazvati nikakve pravne učinke.

Osim toga, dodaje I. Birin, granica sredinom Piranskog zaljeva službena je granica Državne geodetske uprave koju je prihvatio Sabor još 1986. prihvaćajući prostorni plan SRH koji je kartografski obradio Geodetski fakultet. U međuvremenu nije bilo odluke da se ta granica mijenja ili ne prikazuje na zemljovidima RH – kazao je I. Birin.

Komentara 118

Avatar drInternet
drInternet
20:40 15.07.2010.

*** Juriš! Braćo i Sestre, svi u juriš na Slovenke! ^_-

AC
^acide;
12:20 16.07.2010.

marko hr A tvoji hrvati su sišli do mora tek kada su rešili prvi put da se okupaju, a i po koji da nauči da pliva, glavno zanimanje im je bilo majanje magaraca i koza a do 1947 tu suu živeli isključivo Talijani koje je vaš joškec broz proterao na najgenocidniji način pa ste tako uleteli u prazne kuće i imanja !

HA
hanzi
06:46 16.07.2010.

Po ovoj karti iz 1986 je područje uz Jorasa na Slovenskoj strani, Dali ste to popravili ili je ostalo tako? Pogledajte stare Atlase iz škole koje je radi zavod u Zagrebu, svugde je granica po katastru i Joras je u Sloveniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije