Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
principi baj-baj

Slovenci skinuli Bjelorusa s crne liste zbog posla od 100 mil. €

Aleksandar Lukašenko
AFP/PIXSELL
28.02.2012.
u 13:25

S crne liste po kojoj EU želi kazniti pomagače režima Aleksandra Lukašenka Slovenci su skinuli bjeloruskog oligarha Jurija Čiža

Slovenija je izvela prilično sramotan potez na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova EU: s nove "crne liste" Bjelorusa koje EU želi kazniti zbog pomaganja režimu Aleksandra Lukašenka skinuli su jedno ime. To je ime bjeloruskog oligarha koji je – kakva slučajnost! – slovenskoj građevinskoj tvrtki Riko dao 100 milijuna eura vrijedan posao gradnje hotela Kempinski u Minsku. Stara slovenska uzrečica "Europa zdaj" mogla bi dobiti nastavak – "Europa zdaj, principi baj-baj".

Kako piše Radio Slobodna Europa, Lukašenko je predsjedničkim dekretom iz svibnja 2010. dao tvrtki Elite Estate zemljište i pravo građenja u središtu Minska. Ta je tvrtka, prema pisanju bjeloruskih medija, u vlasništvu oligarha Jurija Čiža. I ta je tvrtka dodijelila 100 milijuna eura vrijedan posao gradnje slovenskoj tvrtki Riko, koja već desetak godina posluje u Bjelorusiji.

Vijeće ministara vanjskih poslova EU jučer je odlučivalo o prijedlogu da se 22 osobe dodaju na već postojeću crnu listu građana Bjelorusije koji pomažu Lukašenku u ugnjetavanju opozicije, civilnog društva i medija. Ali Slovenija se izborila da se jedno ime, i to baš oligarha Čiža, makne s te liste.

– Ne možemo se složiti s činjenicom da je samo jedan biznismen na toj listi – rekao je slovenski ministar Karl Erjavec. Svi su ostali suci i policajci. Slovenski mediji tvrde da je i Latvija također bila protiv uvrštavanja Čižova imena na crnu listu. Ali ako je to i točno, velika većina drugih zemalja EU smatra slovenski manevar sramotnim. Poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski izjavio je novinarima da je, zbog poteza Ljubljane, "ovo tužan dan za Europsku uniju".

– To pokazuje da ekonomski interes jedne zemlje može postati važniji od potrebe da se predsjednika Lukašenka pritiskom natjera na puštanje političkih zatvorenika – dodao je poljski ministar.

Na svom profilu na Twitteru objavio je ovaj komentar: "Nadam se da će gosti hotela Kempinski katkad pomisliti na bjeloruske političke zatvorenike koji trunu u zatvoru kako bi njima (gostima, op.a.) bilo ugodno".

Komentara 61

OB
-obrisani-
13:34 28.02.2012.

nevjerujem da će se javiti domoljubno zakinuti janez jer ovo je odlika europske kulture

WA
wahr
13:36 28.02.2012.

Slovenci skinuli Bjelorusa s crne liste zbog posla od 100 mil. € Cestitam Slovencima Nek nesto pokvareni hrvatski politicari naucu od vas. Hrvatski politicari ce sebi metnuti u djep sitnis na stetu hrvatskog naroda. a vi radite za dobrobit cijelee drzave i ne gledate preko ramena sto vam kaze Washington.

BE
beneronaldo
15:32 29.02.2012.

zašto sramota za Sloveniju pa Lukašenko nema u planu napasti Iran ili bilo koga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije