Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenci skinuli Bjelorusa s crne liste zbog posla od 100 mil. €

S crne liste po kojoj EU želi kazniti pomagače režima Aleksandra Lukašenka Slovenci su skinuli bjeloruskog oligarha Jurija Čiža
28. veljače 2012. u 13:25 61 komentara 1 prikaza
Aleksandar Lukašenko
Foto: AFP/PIXSELL

Slovenija je izvela prilično sramotan potez na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova EU: s nove "crne liste" Bjelorusa koje EU želi kazniti zbog pomaganja režimu Aleksandra Lukašenka skinuli su jedno ime. To je ime bjeloruskog oligarha koji je – kakva slučajnost! – slovenskoj građevinskoj tvrtki Riko dao 100 milijuna eura vrijedan posao gradnje hotela Kempinski u Minsku. Stara slovenska uzrečica "Europa zdaj" mogla bi dobiti nastavak – "Europa zdaj, principi baj-baj".

Kako piše Radio Slobodna Europa, Lukašenko je predsjedničkim dekretom iz svibnja 2010. dao tvrtki Elite Estate zemljište i pravo građenja u središtu Minska. Ta je tvrtka, prema pisanju bjeloruskih medija, u vlasništvu oligarha Jurija Čiža. I ta je tvrtka dodijelila 100 milijuna eura vrijedan posao gradnje slovenskoj tvrtki Riko, koja već desetak godina posluje u Bjelorusiji.

Vijeće ministara vanjskih poslova EU jučer je odlučivalo o prijedlogu da se 22 osobe dodaju na već postojeću crnu listu građana Bjelorusije koji pomažu Lukašenku u ugnjetavanju opozicije, civilnog društva i medija. Ali Slovenija se izborila da se jedno ime, i to baš oligarha Čiža, makne s te liste.

– Ne možemo se složiti s činjenicom da je samo jedan biznismen na toj listi – rekao je slovenski ministar Karl Erjavec. Svi su ostali suci i policajci. Slovenski mediji tvrde da je i Latvija također bila protiv uvrštavanja Čižova imena na crnu listu. Ali ako je to i točno, velika većina drugih zemalja EU smatra slovenski manevar sramotnim. Poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski izjavio je novinarima da je, zbog poteza Ljubljane, "ovo tužan dan za Europsku uniju".

– To pokazuje da ekonomski interes jedne zemlje može postati važniji od potrebe da se predsjednika Lukašenka pritiskom natjera na puštanje političkih zatvorenika – dodao je poljski ministar.

Na svom profilu na Twitteru objavio je ovaj komentar: "Nadam se da će gosti hotela Kempinski katkad pomisliti na bjeloruske političke zatvorenike koji trunu u zatvoru kako bi njima (gostima, op.a.) bilo ugodno".

Elipso

  • -obrisani-:

    nevjerujem da će se javiti domoljubno zakinuti janez jer ovo je odlika europske kulture

  • wahr:

    Slovenci skinuli Bjelorusa s crne liste zbog posla od 100 mil. € Cestitam Slovencima Nek nesto pokvareni hrvatski politicari naucu od vas. Hrvatski politicari ce sebi metnuti u djep sitnis na stetu hrvatskog naroda. a vi radite za dobrobit cijele ... prikaži još!e drzave i ne gledate preko ramena sto vam kaze Washington.

  • beneronaldo:

    zašto sramota za Sloveniju pa Lukašenko nema u planu napasti Iran ili bilo koga