Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA IMENA Bura zbog Galovićeve najave patenta za EU

Slovenci se protive slavonskom čvarku

12.02.2009.
u 09:54

Nakon Piranskog zaljeva, Svete Gere i Ljubljanske banke, novi kamen spoticanja u hrvatsko-slovenskim odnosima mogao bi biti – slavonski čvarak!

Ozbiljan problem
Nakon što je poznati slavonskobrodski kulinar Tomislav Galović patentirao čvarak kao autohtoni slavonski proizvod sa zaštićenim zemljopisnim porijeklom i najavio ishođenje njegova patenta na području cijele Europske unije, slovenska javnost digla se na noge. Vodeći slovenski etnolog dr. Janez Bogataj izjavio je za ljubljanski list Indirekt da je zaštita čvaraka potpuna besmislica jer se oni proizvode gotovo u cijeloj Europi, a razlikuju se, kako tvrdi, samo prema debljini te načinu izrade.

– Čvarak nije samo slavonski, nego i slovenski proizvod, samo što ga mi zovemo ocvirk ili grump – kaže Bogataj, napominjući da se radi o vrlo ozbiljnom problemu jer je Slovenija dosad prema europskoj uredbi EEC 510 koja propisuje postupak dobivanja potvrda za autohtone proizvode s kontroliranim zemljopisnim porijeklom uspjela zaštitit samo nekoliko svojih proizvoda.

Jedinstveno naše
Mogućnost da države koje se približavaju članstvu u EU zaštite svoje proizvode koji se neregistrirano proizvode u Sloveniji zabrinjavaju slovenske proizvođače jer se boje da svoje proizvode više ne bi mogli prodavati pod dosadašnjim, na tržištu poznatim nazivima. To dogodilo koparskoj vinariji koja je prije dvije godine prestala s proizvodnjom bijelog vina tokaj koje je svojevrstan mađarski brend.

Slavonski kulinar Galović, koji je i pokrenuo zaštitu čvaraka, odbacuje slovenske navode.

– Slavonski čvarak jedinstvena je, specifična delicija koja se proizvodi samo na području Slavonije i nigdje više. Tvrdnje Slovenaca potpuna su glupost, a ako se osjećaju ugroženi na tržištu, neka pokrenu postupak registracije svojih ocvirka ili grumpa kao autohtonih slovenskih proizvoda – kaže Galović.


Desetak godina iza Hrvatske

U zaštiti imena i patentnim pravima na autohtone proizvode Slovenija je najmanje deset godina iza Hrvatske – tvrdi Galović, koji se patentnim pravima bavi već nekoliko desetljeća, još iz vremena dok je na tim poslovima radio u slavonskobrodskom Đuri Đakoviću. – Dosad su uspjeli zaštititi samo ekstra djevičansko maslinovo ulje iz slovenske Istre, pa je normalno da se boje mogućnosti da ostanu bez prava proizvodnje poznatih delicija – kaže Galović.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije