Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenci prikupljaju potpise za referendum o sporazumu s RH

Slovenska ljudska stranka tvrdi da se zalaže za što skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali bez oduzimanja slovenskoga teritorija i mora.
19. rujna 2009. u 13:54 170 komentara 3 prikaza
kosor pahor
Foto: AFP

Slovenska ljudska stranka danas je na Prešernovom trgu u središtu Ljubljane počela prikupljati potpise za referendum o sporazumu s Hrvatskom. Tvrde da se zalažu za što skoriji ulazak Hrvatske u EU, ali bez uzimanja slovenskog teritorija i mora. Predsjednik SLS-a Radovan Žerjav smatra da sporazm Pahora i Jadranke Kosor kao i Rehnov drugi prijedlog ne obećavaju Sloveniji izlaz na međunarodne vode.
 
- Slovenski teritorij i more još su odavnina branili naši očevi i djedovi i na nama je da ga zastitimo. Moramo znati kakve će biti slovenske granice i do kud će sezati naše more, rekao je Žerjav dodavši da će njegova stranka učiniti sve kako bi se zaštitio vitalni interes Slovenija, a to je dodir s međunarodnim vodama.
 
Vođa SLS-a bi rado da do referenduma ne dođe, ali da slovenska javnost mora znati što su dogovorili Pahor i Kosor. Većina strahuje da Slovenija njime nije dobila izlaz na međunarodne vode.
 
Ljubljana je prva postaja na kojoj se skupljaju potpisi. Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti najmanje 40.000 potpisa.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • polda:

    Nadam se novoj zmagi danas u 21 sat

  • cs5.0:

    ovo je veliki vanjskopoliticki uspjeh, kosor je srusila slovensku blokadu a tiha diplomacija je ocito pun pogodak

  • -obrisani-:

    Bilo je več vrijeme da se to napravi. Ipak treba imati neki nivo, kulturu i poštenje za ulazak u EU savez i hvala bogu da postoje demokratski mehanizmi da se neprimjereni zaustave na vratima civilizacije.