Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slovenci prikupljaju potpise za referendum o sporazumu s RH

kosor pahor
AFP
19.09.2009.
u 13:54

Slovenska ljudska stranka tvrdi da se zalaže za što skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali bez oduzimanja slovenskoga teritorija i mora.

Slovenska ljudska stranka danas je na Prešernovom trgu u središtu Ljubljane počela prikupljati potpise za referendum o sporazumu s Hrvatskom. Tvrde da se zalažu za što skoriji ulazak Hrvatske u EU, ali bez uzimanja slovenskog teritorija i mora. Predsjednik SLS-a Radovan Žerjav smatra da sporazm Pahora i Jadranke Kosor kao i Rehnov drugi prijedlog ne obećavaju Sloveniji izlaz na međunarodne vode.
 
- Slovenski teritorij i more još su odavnina branili naši očevi i djedovi i na nama je da ga zastitimo. Moramo znati kakve će biti slovenske granice i do kud će sezati naše more, rekao je Žerjav dodavši da će njegova stranka učiniti sve kako bi se zaštitio vitalni interes Slovenija, a to je dodir s međunarodnim vodama.
 
Vođa SLS-a bi rado da do referenduma ne dođe, ali da slovenska javnost mora znati što su dogovorili Pahor i Kosor. Većina strahuje da Slovenija njime nije dobila izlaz na međunarodne vode.
 
Ljubljana je prva postaja na kojoj se skupljaju potpisi. Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti najmanje 40.000 potpisa.

Ključne riječi

Komentara 170

PO
polda
14:30 19.09.2009.

Nadam se novoj zmagi danas u 21 sat

C0
cs5.0
14:39 19.09.2009.

ovo je veliki vanjskopoliticki uspjeh, kosor je srusila slovensku blokadu a tiha diplomacija je ocito pun pogodak

OB
-obrisani-
14:17 19.09.2009.

Bilo je več vrijeme da se to napravi. Ipak treba imati neki nivo, kulturu i poštenje za ulazak u EU savez i hvala bogu da postoje demokratski mehanizmi da se neprimjereni zaustave na vratima civilizacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije