Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osveta?

Slovenci od RH traže 142 milijuna € za dug istarske željeznice

pruga, zeljeznica
Marijan Sušenj/PIXSELL
02.08.2012.
u 15:18

To je gubitak, tvrde, nastao zbog nepodmirenog računa nakon zamjene imovine državnih željeznica, a odnosi se na dug do 1990. na tri pruge u Istri

Hrvatska susjednoj Sloveniji duguje 142 milijuna eura, uz uračunate kamate! Tako barem tvrde Slovenci u vodećem listu Delo, naglašavajući kako je dug nastao zbog “nepodmirenih računa koji su ostali prilikom zamjene imovine državnih željeznica”. Taj bi dug, kako prenosi list, Slovenci mogli aktualizirati jer Hrvatska podržava tužbe protiv Ljubljanske banke zbog poznate afere neisplaćenih deviznih štednji.

Teritorijalno načelo

Riječ je, navodi slovenski medij, o gubitku koji je Slovenija imala do 1990. godine na prugama koje prolaze kroz Istru – Kozina – Rakitovec – Pula, Lupoglav – Raša, kao i Šapjane – Rijeka. Tadašnje nove vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji po teritorijalnom su načelu dogovarale da upravljanje istarskim prugama preuzmu Hrvatske željeznice, a upravljanje prugama u Prekmurju, koje se do tada obavljalo iz Zagreba, preuzmu Slovenci. No, dogovor je, kako je opisano, bio “asimetričan jer je imovina kojom su upravljali Slovenci bila veća, a usto je i slovensko željezničko poduzeće na tim relacijama imalo gubitke.”

Dogovor u Mokricama

Od duga koji su izračunali susjedi 100 milijuna eura odnosi se na zabilježene gubitke istarskih željeznica od 1974. do 1990. godine, ostatak se pripisuje stambenom fondu spomenutih željeznica koji je prepušten Hrvatskoj. Delo navodi da je zamjena imovine željeznica po teritorijalnom načelu ugovorena na sastanku tadašnjih ministara u Mokricama 1990., o čemu postoji i protokol, ali da se pitanje nadoknada za gubitke istarskih željeznica kasnije nije mnogo isticalo jer se očekivalo da će to biti riješeno u sklopu sukcesije država bivše Jugoslavije. Već 22 godine to se pitanje na sastancima nikada nije otvaralo, a sada bi se na njemu moglo ustrajati zbog hrvatskog inzistiranja da se riješi pitanje Ljubljanske banke.

Autori članka također ističu kako potpun popis potraživanja koje Slovenija eventualno ima prema Hrvatskoj u ministarstvu vanjskih poslova nisu mogli dobiti. Naime, odgovoreno im je da taj predmet mora biti riješen u sklopu cjelovitog rješenja imovinskih odnosa Hrvatske i Slovenije, ali je i istaknuto kako se sve do sada to pitanje nije otvaralo ni na kakvim sastancima. Navodno dugovanje “otkrio” je odvjetnik Daniel Starman koji je krajem 1997. godine bio predsjednik Nadzornog odbora slovenskog fonda za sukcesiju, kada je, kaže, i doznao za sporni dug.

Komentara 13

DU
Deleted user
15:47 02.08.2012.

Nije cjelovita informacija odnosno to se nagurava RH zbog dugova Ljubljanske banke /quote/List navodi da je sporazum o zamjeni imovine željeznica po teritorijalnom načelu zaključen na jednom sastanku tadašnjih ministara prometa u Mokricama (Slovenija) 1990. godine, o čemu postoji i protokol, ali da se pitanje nadoknada za gubitke istarskih željeznica kasnije nije mnogo isticalo jer se očekivalo da će to biti riješeno u okviru sukcesije država bivše Jugoslavije. List navodi da bi to pitanje sada moglo biti bilateralno otvoreno zbog inzistiranja Hrvatske na problemu Ljubljanske banke.

DU
Deleted user
15:51 02.08.2012.

I opet će i hrvatski mediji nasjesti na kamatni tika taka iz Ljubljane. Tako je cijela slov. javnost duboko uvjerena da je dug hrv. tvrtki i građana do Ljubljanske banke već oko 1 mlrd eura, a nitko ne spominje da se radi o patentu dueta Pogačnik i Rupel koji su zaustavili kamatu na štednju i onda se nasuprot tog iznosa, bez kamate, pojavljuje navodni dug po nenaplaćenim kreditima koji je pak opterećen DVOJNOM kamatom (ugovorena puta zatezna, što je protiv zakona i u SLO i HR jer je dozvoljena ili jedna ili druga). I kako godine prolaze, oni preko tog falš propagandnog trika polažu prava na sve veću i veću sumu od Hrvatske. A kad im se to saspe u lice - onda muk! Tako je gore iznos s kamatom! Kojom i kad je dogovorena, a koliko znam taj mentalitet - nema ni dogovorene kamate i dvojben je i sam dug, ali dobro dođe Janši koji je trenutno jako "nagnut" politički u domaćem dvorištu. Hrvatska je trajno žareća tema za desnicu u SLO i kad zagusti doma, odmah idu ribarski incidenti. imovina itd.

TI
tipka
15:38 02.08.2012.

Jel kada Hrvatskoj tko što dugovao ? Recimo one sline grante od JNA nisu li hrvatskim novcem kupovane? Ne bili Srbija trebala počet otplaćivati lovu za uništavanje Hrvatske, ubijanja ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije