Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poraz za pahora

Slovenci na referendumu odbili raditi do 65 godine

pahor
REUTERS/PIXSELL
Autori: Sergej Županić, zb
05.06.2011.
u 09:59

Oporba traži prijevremene izbore, a sindikati ostavku Pahora koji tvrdi da neće odstupiti.

Slovenci  na današnjem referendumu nisu prihvatili tri zakona koje je predložila vlada premijera Boruta Pahora. Prema prvim prijevremenim rezultatima koje je objavila RTV Slovenija 72,11 posto građana glasovalo je protiv mirovinskih reformi, čak 75,31 posto protiv je zakona koji reguliraju radu na crno, a 70,67 posto protiv je otvaranja arhivske građe tajnih službi.

Vlada Boruta Pahora predlagala je da se u punu mirovinu ide sa 65 godina, i to uz 43 godine staža za muškarce i 41 za žene. Slovenski dug iznosi 43% BDP-a te bi se time navodno već 2012. uštedjelo 84 milijuna eura. Slovenci su, piše Večer, zabrinuti da uz nove uvjete gotovo nitko ne bi uspio steći uvjete za punu mirovinu. Sindikalni vođe proteklih su dana na nacionalnoj televiziji upozoravali da bi se reformom neke građane stavilo u izrazito težak položaj, primjerice radnike na tekućoj traci, te da bi osoba koja bi otišla u mirovinu sa 60 godina imala 18% manju mirovinu nego sada.

Oporba je zbog ishoda referenduma ponovno zatražila prijevermene izbore, a premijer Pahor je izjavio da neće odstupiti. Ostavku Pahora i ministra rada Ivana Svetlika zatražio je i slovenski sindikalni čelnik Dušan Rebolj.

Vladajuća koalicija je prije dva mjeseca ostala bez većine u parlamentu, nakon odluke Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) da se povuče iz vlade. Umirovljenici su se povukli upravo zbog reforme mirovinskog sustava. Bivši premijer Janez Janša, koji vodi najjaču oporbenu stranku Slovensku demokratsku stranku, još je u travnju je pozvao Pahora da raspiše prijevremene izbore.  

Komentara 65

1J
1japan
00:17 06.06.2011.

ko ima 40 godina radnog staža treba potjerati u penziju jer nije za ništa samo smeta i zeza pogotovo ako je nekakav šef

EU
EUfan
20:27 05.06.2011.

Slovenci su pametni. Vidjeli su da Hrvati i sa nekoliko godina staža idu u penziju i onda rade na crno.

DU
Deleted user
20:46 05.06.2011.

@C. Senor ciklon B?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije