Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENIJA

Slovenci danas odlučuju o sudbini arbitražnog sporazuma

ribari
Duško Marušić/PIXSELL
06.06.2010.
u 10:09

Rezultati referenduma su obvezujući, bez obzira što je parlament prihvatio sporazum, a rezultat će biti odlučen iznadpolovičnom većinom birača

Slovenci danas na referendumu odlučuju o sudbini arbitražnog sporazuma o granici između Hrvatske i Slovenije. Točno u sedam sati otvoreno je oko 3400 biračkih mjesta u cijeloj državi i 34 u konzularno-diplomatskim predstavnišvima, a pravo glasa ima 1 705 848 birača.

Do 19 sati, kad se zatvaraju birališta, u susjednoj državi traje predizborna šutnja, koju će prekinuti službena objava Državne izborne komisije o ishodu trodnevnog prijevremenog glasovanja za birače koji danas nisu u mjestu stanovanja. Rezultati referenduma su obvezujući, bez obzira što je parlament prihvatio sporazum, a rezultat će biti odlučen iznadpolovičnom većinom birača izašlih na referendum.

Svoj glas daje u 11 sati u Šempetru kod Gorice i premijer Borut Pahor, koji se - posebice zadnjih tjedana - našao pod oštrom vatrom opozije predvođene Janezom Janšom, koja sporazum odbacuje. Polarizacija Slovenije za i protiv još je više naglašena nacionalističkom i katastrofičarskom retorikom opozicije, tvrdnjama poput "gubitka samostalnosti" ili žaljenjem što se 1991. nije vojnom akcijom zauzela Savudrija te dovođenjem u pitanje stabilnost i sposobnost sadašnje slovenske vlade. Unatoč upozorenjima iz Europske pučke stranke, Janša je ustrajao u svojim napadima.

Sve predizborne ankete pokazuju da je ishod referenduma neizvjesan.

Komentara 53

ST
standup
17:05 06.06.2010.

na zadnjem sucéljavanju Slo-Tv u petak..., tako Vidljiva Mrznja Zmage-Mitraljeza-Jelincícá prema Hrvatima..nije vidjena jos´od politike Slobodana-Milosévicá i njegovih cétnika !!..taj cóvik je Psihicki-Bolestan !!

ST
standup
17:09 06.06.2010.

..a za tebe Dihur-Rakun235.., ---jos´niste PLATILI Masovne grobnice i stratista Ubijanja Hrvata nakon 8. maja 1945.,.. kojima ste i Vi Slovenci sudjelovali, nakon Bleiburga !!....(\"ma nikad nije kasno za...\")

OB
-obrisani-
10:16 07.06.2010.

Nikad se\"visoka politika\" hrvatske neće dogovorit s \"visokom politikom\" slovenije, hvala Bogu što se hr i slo geografski ne nalaze na podrćju \"vruće klime\" recimo na mjestu izraelaca i palestinaca. A i što se \"mali\" i \"obićni\" ljudi, s jedne i druge strane, mogu dogovorit u Istri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije