Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reportaža iz Slavonije

Slom Agrokora bio bi udar na poljoprivredu ravan ratnome

berba rajčica
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/3
08.04.2017.
u 11:30

Agrokor mora proći restrukturiranje, ali ne smije ni sekunde prestati raditi jer će uništiti hrvatske prehrambene proizvođače

Dva do tri milijuna jaja s farme Zdravka Crnčana iz Marijanaca završavala su, godišnje, na policama Konzuma. Posljednju pošiljku isporučio im je prije 15 dana – i stao.

– Dužni su mi oko 400.000 kuna, nemam čime kokoši hraniti – započinje Crnčan, vlasnik Marijančanke. Višak jaja koji mu se stvara zbog krize u Agrokoru, teško je, kaže, preusmjeriti. Vezani su za trgovačke lance, a propast jednoga već je prije osjetio na svojoj koži. – Božo Omazić i Biljemerkant ostali su mi dužni 250.000 kuna, častio sam ga da može igrati tenis, to mu je za bolji reket – ogorčen je on.

Peradarstvom se bavi od 1988., a na njegovoj se farmi snese 10 do 12 milijuna jaja godišnje. Nekada je proizvodio i 20 milijuna jaja.

– Bio sam ekskluzivni i jedini dobavljač jaja za Alastor. Kada je taj lanac prešao u ruke Ivice Todorića 2002., nastavili smo raditi, ali više nam se nije plaćalo, nego se kompenziralo kroz hranu i njegove proizvode. I tako je već 15 godina. Nisam ni glup, ni tup, i školovan sam i iskusan, i znam da se ne može uspjeti ako netko ne stoji iza vas. Agrokor je od početka firma političkih elita. Todorić je u Saboru imao uza se i lijeve i desne, dakle on je uvijek imao većinu. Slavonija će za deset godina biti prazna – stava je Crnčan.

Strepe i baranjski proizvođači, vezani za tvrtku Belje. Petar Pranjić iz Čeminca prodaje Agrokoru kukuruz, ječam, soju i pšenicu.

– Kukuruz predamo u jesen, a tek idućeg proljeća nam plate. Bilo je i lijepih dana, ali nije to ono što smo očekivali. Dolaskom Agrokora nadali smo se Belju kakvo je nekad bilo, ponos i dika. No, uzurpirali su najkvalitetniju zemlju, a seljacima su ostale mrvice. Opstalo je možda 60 posto seljaka koji su prije surađivali s Beljem. Prije je svaka druga kuća imala po 20 bikova, 100 svinja, a danas se dva šlepera tovne junadi ne bi mogla skupiti u cijeloj Baranji. Selo je ubijeno, država se možda vodila onom “brigo moja, prijeđi na drugoga”, a stvorila je monopolista i ovisnike – rezimira Pranjić.

Nije trebala tolika firma

Da nije sve crno u priči oko Agrokora i da je on “kičma hrvatske poljoprivrede”, stava je, pak, Matija Brlošić, čelnik Hrvatske poljoprivredne komore. – Uveli su nove tehnologije u obradi zemljišta, u tovu, u proizvodnji mesa i mlijeka. I kao tržišni igrač, uvijek je Agrokor nudio višu otkupnu cijenu pšenice od ostalih. Mnogi su, unatrag pet godina, kasnili s plaćanjima, a Agrokor je slovio za dobrog partnera – navodi Brlošić. Zbog veličine i važnosti, kriza u tom koncernu, dodaje, dodirnut će svakog proizvođača, “i u Slavoniji i bilo gdje u zemlji”. – Direktno ili indirektno, cijela je poljoprivreda naslonjena na njega. Naši se poljoprivrednici sami nisu mogli toliko organizirati, u smislu i preuzimanja robe, i skladištenja, i distribucije. Postavlja se, pak, pitanje je li Hrvatskoj trebala tolika firma, ali to nije na nama – nastavlja.

Čak milijardu i pol kuna, po nekim procjenama u javnosti, duguje Todorićev koncern malim dobavljačima. No, Brlošić ističe kako točnu brojku zna jedino Agrokor i napominje kako “ima dosta i tek započete proizvodnje”. – Kada bi se zatvorile firme u tom sustavu, taj bi udar na poljoprivredu bio ravan onome ratnome. Banka bi blokirala proizvođače, radilo bi se samo da se preživi – strahuje Brlošić. Zemlja je državna, dodaje, “nitko ju neće odnijeti”, no nada se kako će poduzeća preuzeti domaći, a ne stranci.

– Nestankom Agrokora, u velikoj mjeri nestalo bi i hrvatsko tržište hrane. Agrokor mora proći restrukturiranje kao sustav, ali ne smije ni sekunde prestati raditi jer će uništiti hrvatske prehrambene proizvođače, OPG-ovce koji više neće imati distribucijski kanal za hrvatsko tržište – poručuje Željko Kraljičak, osječko-baranjski dožupan i diplomirani inženjer poljoprivrede. Agrokor nije bio samo organizator i proizvođač, već i distributer u značajnoj mjeri, “i to je sada problem”. Riječ je o koncernu, nadodaje, koji se sve više zatvarao u vlastiti sustav.

– Belje je imalo razvijenu mesnu industriju, Vupik isto, a Todoriću nisu trebale tri mesne industrije kada je razvijao PIK Vrbovec. Nama je drago da je PIK Vrbovec postala velika i priznata firma, ali žao nam je što ta radna mjesta nisu u Slavoniji – navodi Krlajičak.

Ne smije se, naglašava, sijati panika jer se smanjuje vrijednost kapitala, “a time i mogućnost da se nešto napravi”.

Prijeti socijalna bomba

A koliko je bespoštedna tržišna borba, svjedoči i slučaj iz okolice Zagreba. Tamošnji su se povrćari požalili, potvrđuju nam i u HPK, kako im navodno strani trgovački lanci nude suradnju, ali uz uvjet da prestanu surađivati s Konzumom.

– Ucjenjuje ih se, na neki način, pruža im se ulazak njihovih proizvoda u druge trgovačke lance, strane, ali uz uvjet da više ne plasiraju robu u Konzumu. To nije fer igra u situaciji kada mali dobavljači imaju ogromna potraživanja od Agrokora – zaključuje M. Brlošić.

Koncern Agrokor najveći je poslodavac u Slavoniji. Kroz tri PIK-a, Belje, Vupik i Vinkovci, te tvrtke poput Konzuma u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji Agrokor je direktno zapošljavao oko 3500 radnika. Ovoj brojci treba dodati i nekoliko tisuća kooperanata čije poslovanje ovisi o koncernu Agrokor tako da ovaj koncern direktno ili indirektno „hrani“ oko 20.000 ljudi u Slavoniji. Zbog toga mnogi misle kako je neophodno što prije riješiti pitanje Agrokora jer u suprotnome prijeti da Slavonija postane socijalna bomba u Hrvatskoj.      

>> Ivica Todorić: Danas sam ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi

>> Trgovački sud: Vlada ima rok od dva dana za imenovanje izvanrednog povjerenika za Agrokor

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar sv.ilija
sv.ilija
11:48 08.04.2017.

Svi ste vi znali da je pitanje vremena kad će doći do ovog i proizvođači i dobavljači i država i ništa niste poduzeli a sad se svemu iščuđavate

DU
Deleted user
13:43 08.04.2017.

Ma kakav Agrokor. Kad ides u povrcarnu mozes vidjeti da paradajz dolazi iz Turske, narance i mandarine iz Maroka, Spanije ili Malte, Grozdje iz Italije, jabuke iz Poljske, itd... I to nije od danas, vec od vise od 20 godina. A o mesnatim proizvodima i da se ne prica. I ono sto se prodaje u Konzumu i drugim Agrokorovim trgovina, vise od pola nije iz Hrvatske. Agrokor je samo doprineo raspadu hrvatske poljoprivrede, sa njim ili bez njega je isto Agrokor ce faliti samo HDZ-u i drugim korumpiranim politicarima i onima koji su beneficirali preko njega. Meni nece.

Avatar samo Istina
samo Istina
12:31 08.04.2017.

Ne treba spašavati nikoga, baš nikoga, ni agrokor, ni banke, nikoga. Jedan propadne, drugi će se dići, tržište ostaje i za dobavljače i za te jadne radnice, a njima bi bilo bolje da dobiju otkaze, dobile bi i neku otpremninu u stečaju i možda našle drugi posao u drugog tko će preuzeti tržište. Za takvu plaću i u takvim uvjetima ne treba raditi za nikoga. Ali politika straha koja nam se nameće nas svih paralizira (i ovaj članak je dio te priče) i dok ne shvatimo da oni ovise o nama radnicima, a ne mi o njima, uvijek ćemo ostat ovce ne videći da vuk nema zube.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije