Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA SANADERU

Sloković: 'Iznenađeni smo visinom kazne'; HDZ: 'Otklanjamo kolektivnu odgovornost, žalit ćemo se!'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.11.2020.
u 12:04

– Nijedna presuda ovog Županijskog suda ne može nas iznenaditi ni razočarati jer znamo kakav je stav i odnos prema gospodinu Sanaderu – rekla je Sloković.

Pravni zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak najavio je u petak žalbu na presudu u aferi Fimi media, ističući da je stranka osuđena za radnje bivšeg predsjednika Ive Sanadera i blagajnice Branke Pavošević te da sadašnji vrh i članstvo "nemaju nikakve veze s kriminalnim radnjama fizičkih osoba".

– HDZ je proglašen odgovornom za radnje fizičkih osoba, dakle odgovornih osoba u stranci, prvookrivljenika Ive Sanadera i blagajnice Pavošević. Ta se odgovornost izvodi iz njihove krivnje, riječ je o objektivnoj odgovornosti. HDZ je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 3,5 milijuna kuna i oduzima se imovinska korist od 14,6 milijuna kuna – rekao je novinarima Terešak.

Terešak je istaknuo da se u novom postupku, što se tiče odgovornosti HDZ-a, od prvopostavljene optužbe na 31 milijun kuna sada došlo na 14,6 milijuna. 

– Držim da ovo vijeće nije postupalo po ukidnom rješenju Vrhovnog suda, nije otklonilo naloge Vrhovnog suda glede utvrđivanja određenih činjenica, odbilo je dokazne prijedloge obrane HDZ-a te držim da ćemo u argumentaciji u žalbi koju ćemo podnijeti na ovu presudu uspjeti s navedenom žalbom – istaknuo je Terešak.

Dodao je kako vrh i članstvo HDZ-a nemaju nikakve veze s kriminalnim radnjama za koje su proglašene fizičke osobe u ovom suđenju.

Upitan da pojasni koje se to odluke Vrhovnog suda nisu poštivale na suđenju, Terešak je kazao kako to ne može ukratko elaborirati jer ima više stvari.

– Prije svega bih istaknuo pitanje konfrontacijskog prava, odnosno terećenja drugooptuženika Mladena Barišića u odnosu na sve optuženike, a on je odbio odgovarati na pitanja obrane i sudskog vijeća – zaključio je Terešak.

1/9

– Naravno da ćemo se žaliti – rekao je Čedo Prodanović.

- Mislimo da se s ovom presudom ništa bitno nije promijenilo, nezadovoljni smo i dalje. Po nama, da bi presuda bila pravična i u javnom interesu kako bi pojačala povjerenje građana u pravosuđe, ona mora biti zakonita i pravedna. Ova to nije, rekla je novinarima odvjetnica Sloković.

Dodaje da su u situaciji gdje je, bez obzira što je otpao jedan bitan dio navodno pribavljene imovinske koristi od dva milijuna eura, de facto izrečena ista kazna za Sanadera, nakon 10 godina suđenja.

- U velikom dijelu presuda se i dalje temelji na nekonfrontiranim dokazima. Dakle sve ono što je rečeno od strane (Nevenke) Jurak i (Dražena) Barišića, a zbog čega je Sanader suđen, opet je nekonfrontirano i u tom dijelu nije ništa ispravljeno. U odnosu na taj dio nema podupirućih dokaza, kazala je Sloković.

Ističe kako Sanader na prošlom suđenju, nakon kojega je osuđujuću presudu ukinuo Vrhovni sud, nije bio suđen za nesrazmjer u svojoj imovini već za protupravnu imovinsku korist. 

- Sada zapravo ono što mu nije oduzeto s temelja protupravne imovinske koristi, oduzeto mu je s temelja utvrđenja da postoji nesrazmjer u imovini. Takav zaključak suda je potpuno kriv, poručila je Sloković.

- Mi ne prihvaćamo ovo obrazloženje suda, doista nas je jako neugodno iznenadila ovakva visina kazne. Nas nijedna presuda ovog Županijskog suda ne može iznenaditi niti razočarati jer otprilike znamo stav i odnos prema Sanaderu, ustvrdila je Sloković. 

Dodala je kako od početka suđenja tvrde da se trebao voditi jedan postupak za sve Sanaderove optužnice.

Komentara 75

KE
Kentucky
12:49 13.11.2020.

Ne padajte na ove spinove,ništa njih nije iznenadilo,ovo je samo jeftin odvjetnički igrokaz.

DU
Deleted user
12:30 13.11.2020.

Vas je neugodno iznenadila visina kazne, pa što vi ne živite u Hrvatskoj i ne čitate svaki dan već 30 godina imamo nekog HDZ-ovca koji je nešto ukrao, oštetio, napao... nevjerojatno! Sustavno nas pljačkaju već 30 godina i vi se čudite?!??

Avatar Nilski konj
Nilski konj
12:34 13.11.2020.

Daleko je ta presuda od pravomoćnosti. A poznavajući kompetencije naših sudaca, ne bi me iznenadilo da za određen broj godina porezni obveznici plaćaju odštetu Ćaći zbog duševnih boli i loše napisane presude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije