Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za večernje novosti

Slobodan Uzelac: Zločini nad Srbima u Hrvatskoj prešućuju se

\'23.08.2010., Zagreb - Milorad Pupovac i Slobodan Uzelac dolaze na sastanak u Vladu kako bi sa koalicijskim partnerima dogovorio rebalans proracuna. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL\'
\'Jurica Galoic/PIXSELL\'
Autori: mf/VLM, bb/VLM
06.08.2011.
u 08:44

Potpredsjednik hrvatske Vlade kazao je kako je odlukom Ustavnog suda ukinuto za Srbe mnogo povoljnije rješenje o izboru zastupnika

BEOGRAD - U Hrvatskoj je još prisutna politika u kojoj se zločini nad Srbima u Drugom svjetskom ratu negiraju ili relativiziraju, a stradanja u posljednjem ratu - prešućuju - izjavio je za beogradske Večernje novosti potpredsjednik hrvatske Vlade i dužnosnik SDSS-a Slobodan Uzelac. Nakon velike državne proslave u Kninu, na kojoj je veličana Oluja, piše beogradski dnevnik, i samo nekoliko dana otkako je izmijenim izbornim zakonom dodatno otežan položaj srpskog naroda, on u intervjuu Novostima govori "o neuklonjenim posljedicama vojne operacije koja je Srbe izbrisala s kućnih ognjišta i današnjoj poziciji onih koji su na njima ostali".

Novinar konstatira kako su "trebale proći godine da bi se oni koji su počinili zločine izveli pred lice pravde, ali, većina zločina do danas je nekažnjena, a posebno se ignorira sustavno uništavanje naselja, onemogućavanje ili otežavanje povratka" pa pita Uzelca kako teče povratak i zašto se Srbima-povratnicima ne vraćaju stanarska prava i ne isplaćuju mirovine.

- Ima pomaka, ali su krivice za ratne zločine, koje su tretirane gotovo kao kolektivne, donedavno spriječavale mnoge da se vrate. Isto je i s povratkom njihove imovine, stanova i kuća. To ima za posljedicu da je i danas u izbjegličkom statusu oko 60.000 Srba i većina ih je krenula putem integracije u zemlje u koje su izbjegli ili u treće države, odgovorio je Uzelac dodajući kako je "izmjenama izbornih pravila na najgrublji način povrijeđena tajnost glasanja, a to je rješenje apsolutno neprihvatljivo za Srbe i borit ćemo se kroz institucije da ono ne bude primijenjeno na parlamentarnim izborima u prosincu".

Potpredsjednik hrvatske Vlade pojasnio je kako Srbi neće ostati bez tri zajamčena mjesta u Saboru, "ali je odlukom Ustavnog suda ukinuto za nas mnogo povoljnije rješenje o izboru zastupnika koje je prošle godine širokim konsenzusom usvojio Sabor i tim tumačenjem Ustavnog suda manjine nisu dobile toliko po prstima, koliko je ovo ozbiljna packa parlamentu koji je i usvojio donedavno važeći zakon".

Komentara 159

KA
kajinx
11:23 06.08.2011.

Uzelac, šta sigovorio za vrijeme razaranja Vukovara i tokom opsjedanja Sarajeva?

DU
Deleted user
11:24 06.08.2011.

ovaj ocigledno nije cuo poslovicu: tko se maca laca... ili ima i jedna vasa: NE TALASAJ... ZATALASALI STE I VAL VAS JE POGODIO.... covjece nevjerojatni su, zmaisli da angela merkel na dan antifašističke borbe počne pričat o poubijanim nacistima ii logorima u kojima su zavrpavali zarobljeni nacisti... stvarno srbi nemaju ni najmanje srama....

Avatar Tomcek 88
Tomcek 88
15:11 06.08.2011.

I jos jedno pitanje za zo 311052,zasto mislis su u vrjeme juge toliko ljudi dobili stav azilanta,kaj se to isto onda nije zvalo protjerivanje iz vlastite zemlje. I tko je jugu stvorijo i po gotovo po koju cjenu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije