Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Pukanić

Slobodan Đurović na suđenju prozvao i Zagorca

Joca Amsterdam
Saša Maričić/ALO
10.02.2011.
u 17:24

Ja sam već 28 mjeseci u zatvoru, dok Zagorca nitko nije o tome ni ispitao, kazao je Slobodan Đurović

Mene je lažno teretio Robert Matanić jer se tako dogovarao s USKOK-om. On je u tom svom iskazu spomenuo da je organizator Pukanićeva ubojstva Slobodan Đurović, a naručitelj Vladimir Zagorec.

U zatvoru 28 mjeseci

Na temelju te njegove rečenice ja sam već 28 mjeseci u zatvoru, dok Zagorca nitko nije o tome ni ispitao. Tužitelj se protivio njegovu ispitivanju iako su ga moji odvjetnici predlagali. Pa vas ja sad pitam je li to pravda, kada Zagorec, koji s tim nema nikakve veze, nije ispitan, a ja sam u zatvoru – kazao je Slobodan Đurović, koji je videovezom iz zagrebačkoga Županijskog suda svjedočio u nastavku suđenja Sretenu Jociću i drugima optuženima za likvidacije Ive Pukanića i Nike Franjića. Đurović, koji je u Hrvatskoj nepravomoćno dobio 15 godina zatvora, kazao je da je on sramotno osuđen jer protiv njega, kako je rekao, nema nikakvih materijalnih tragova. U svom svjedočkom iskazu, koji je trajao više od sat vremena, Đurović je manje više ponovio sve ono što je iskazivao u svojoj obrani na zagrebačkome Županijskom sudu. Kazao je da je on od 1974. živio u Parizu. Istaknuo je da nije bio upoznat s onim što je Pukanić pisao te kazao da u vrijeme dok je on živio u Francuskoj većina suoptuženika nije bila ni rođena.

Plaćao zbog prijateljice

- Što sam ja trebao čekati 31 godinu da oni odrastu pa da bih s njima počinio kazneno djelo - zapitao se Đurović. Pojasnio je da su on i Sreten Jocić kumovi već 24 godine te da zapravo do 2005. godine, kada se Jocić vratio u Beograd, oni nisu imali nekih značajnijih kontakata. Kazao je da su se znali povremeno čuti te da je u Beogradu svaki od njih imao svoje društvo i krug u kojem se kretao.

- Jedina situacija gdje smo Jocić i ja zajedno u javnosti bila je kada sam ja jednom prigodom s njim došao na sud. Ja sa ubojstvom Pukanića nemam veze, a nema ni Jocić - rekao je Đurović.

Ponovio je da se s Tomislavom Marjanovićem vidio svega tri puta te da mu je Marjanovića doveo Žarko Pavlović. Kazao je da je Marjanoviću u dva navrata dao novac za R. Matanića kojim je plaćao odvjetnike dok je Matanić bio u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici, a pojašnjavajući kako je došlo do toga za nekom koga ne poznaje plaća obranu, ponovio je da je to učinio na zamolbu svoje prijateljice.

Jocić Đuroviću: Ti si druga Marjanovićeva žrtva

Prvo bih želio da pozdravim kuma, kojeg nisam vidio dvije godine. A onda bih da ti izrazim sućut zbog smrti tvoje majke, koja je umrla baš na dan objave tvoje presude. To je eto tako druga žrtva Tomislava Marjanovića, a prva je bila Milovanovićeva majka... - počeo je u svom sada već prepoznatljivom stilu Sreten Jocić.

Jocić je ovakav uvod imao na Specijalnom sudu u Beogradu, dok je putem video linka gledao svog kuma Slobodana Đurovića, koji je svjedočio iz dvorane Županijskog suda u Zagrebu.

Nakon što je Vladimir Vučinić, predsjednik sudskog vijeća upozorio Jocića na ponašanje, on je ispalio kao iz topa:

- Oprostite malo sam emotivan.

- Nemojte biti, riječ je ipak o ozbiljnim stvarima - odgovorio mu se sudac.

Nakon toga Jocića je prvo zanimalo može li se svom kumu obraćati na ti, a kada je ta zavrzlama riješena, počeo jes set pitanja pod radnim naslovom: Od stoljeća sedmog.

Naime, Jocić je Đurovića propitivao o svom vjenčanju iz sredine 80-ih, zatim je li mu supruga u trenutku vjenčanja bila maloljetna i trudna...

- Zabranjuje se odgovor na to pitanje. Ne sudi se vama ovdje zbog zavođenja maloljetnice. Budite ozbiljni - ponovo je Jocića upozorio sudac.

- Znam, ali kada me je tužitelj secirao do 2000. pa nadalje, ja sam to malo proširio - nije se dao Jocić.

Dalje je svog kuma tako ispitivao kada, kako i zašto je dolazio u Amsterdam, zbog čega je Jocić tamo bio uhićen, kada se vratio u Srbiju....

- Vratio si se 1992. - odgovorio je na jedno od tih pitanja Đurović.

- A zbog čega? - pitao je dalje Jocić.

- Počinjao je rat, zbog patriotizma - odgovorio je Đurović.

Slijedeći set pitanja odnosio se na to koga Jocić poznaje ili ne poznaje, odnosno s kim se družio.

- Viđao sam te s uglednim ljudima, vojnim funkcionerima i tome slično - odgovorio je Đurović.

- Samo jedan među njima nije bio ugledan, jel da? A s njim sam bio na: Zdravo, Zdravo - kazao je na to Jocić, pojasnivši da se radilo o Arkanu.

Kroz odgovore na pitanja ispostavilo se i da je Jocić Srbiju napustio zbog sukuboa sa jednim policijskim genralom te da su se on i njegov kum razišli zbog različitih stavova o - Kosovu.

Komentara 2

ST
standup
23:16 10.02.2011.

...-:)).., da je bija Zagorec umisán,..prvo bi Mesic´-letija u nebo.....

OB
-obrisani-
10:51 11.02.2011.

Srbijanski kriminalci van Srbije nisu kriminalci već srbijanski agenti koji rade za račun srbijanske vlade.......tako je bilo oduvijek.......zatvoriti zauvijek, kad ih već nismo mogli poslati na razgovor sa Svevišnjim....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije