Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKO RIJEKE

Sljedeći Cristov projekt upitan zbog utjecaja na okoliš

Cristo (1)
Foto: Wolfgang Volz/Christo
1/3
21.07.2010.
u 16:41

Slavni bugarski konceptualni umjetnik je u realizaciji posljednjeg projekta, koji je smislio s pokojnom suprugom i suradnicom Jeanne-Claude, naišao na neočekivanu prepreku – izvještaj o utjecaju na okoliš.

Naime, Cristo je za svoj plan da tijekom mjesec dana na ljeto 2013. montira platnene pokrivače preko 5,9 milja (9,5 km) rijeke Arkansas u američkoj saveznoj državi Colorado uredno zatražio studiju o utjecaju tog projekta na okoliš: koliko će montaža i izvedba utjecati na okoliš, a koliko turisti koji će doći obilaziti njegovu instalaciju, koliko će trebati da se sve razmontira...

Savezni Bureau of Land Management (Zavod za upravljanje zemljištem) je o mogućem utjecaju Cristova projekta na okoliš oko rijeke između gradova Salida i Cañon City u petak objavio četverodijelni izvještaj u kojem napominju da bi moglo doći do štete po okoliš, stanište bighorn ovaca, ptica grabljivica i nekoliko vrsta riba. U izvještaju se između ostalog napominje da bi se Zavodu mnogo više svidjelo ako bi Cristo svoj projekt premošćivanja rijeke platnom smanjio s planiranih 5,9 na 4,8 ili 4,1 milju, ili čak samo 1,4 milju.

Slavni umatač Reichstaga i tvorac šafranskih "Vratnica" u njujorškom Central Parku oduševljen je izvješćem, jer smatra da je u konceptualnoj umjetnosti sama priprema projekta i sve prepreke koje se pri tom moraju svladati integralni dio umjetničkog izričaja:

– Identitet našeg projekta je u procesu dobivanja dozvola. Lupali smo glavom u zid i tražili izvješće o utjecaju na okoliš već jako, jako dugo.

No, slavni bugarski umjetnik koji za nijedan od svojih megalomanskih projekata nije uzeo ni dolar javnog novca – uvijek sve sam financira, prodajom skica i donacijama – pored državnog zavoda ima još jednu prepreku za realizaciju svoga budućeg projekta: grupu bijesnih Amerikanaca kojima je njegova umjetnost nerazumljiva i koji su osnovali udrugu za sprječavanje Crista, Ne krpama preko rijeke Arkansas.

Za razliku od njih, Carol Wilson iz Colorada, koja je i prije surađivala s bugarskim umjetnikom - ona i njezin suprug su mu iznajmili zemljište za projekt "Zavjesa u dolini" 1972. - kaže da su njezina iskustva pozitivna i odobrava njegove projekte:

– On ne radi baš u glavnom toku umjetnosti – priznaje Carol, ali dodaje da su i drugi stanovnici gradića Rifle u sedamdesetima prigrlili Crista:

– Prvo su mislili da je totalno bez veze. Ali su onda shvatili da mogu zaraditi na turistima, i da je to proslavilo Rifle.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije