Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski sud za ljudska prava

Država mora platiti 13.000 eura: Slijepu studenticu odbili primiti na muzičku akademiju

slijepac, slijepa
Foto: Thinkstock
24.02.2016.
u 16:42

Država mora isplatiti ukupno 13.000 eura za moralnu satisfakciju i troškove postupka

Studentici kojoj nisu dopustili upis na muzičku akademiju samo zbog toga što je slijepa, država mora platiti 10.000 eura odštete i još 3000 eura za troškove postupka, presudio je u utorak Europski sud za ljudska prava. Utvrđeno je da je  Turska diskriminirala 26-godišnju Ceydu Evrim Çamu kad je zbog njezine sljepoće odbijen njezin upis na konzervatorij u Istanbulu, dakle, bez objektivnog i razumnog opravdanja, a potom su joj u sudskom postupku odbili pružiti pravnu zaštitu iako je bila diskriminirana.

Ona je 2004.godine prošla prijamni ispit i pokazala da je u potpunosti kvalificirana za prijam na  muzičku akademiju. Međutim, akademija ju je u skladu sa svojim pravilima tražila i liječničku potvrdu o fizičkoj sposobnosti da prati studij. Bolnička komisija je u svom izvješću zaključila da može nazočiti na satovima koji se održavaju u dijelovima akademije gdje vid nije neophodan, ali naknadno su na zahtjev akademije "osvježili" izvješće sa zaključkom da je za sve dijelove akademije nužan vid, pa da stoga Çam nije sposobna pohađati studij glazbe. Njezini roditelji pokrenuli su spor radi poništenja odluke sveučilišta, ali tužba im je 2008. odbijena, a nisu uspjeli niti u sporu s bolnicom.

Sud u Strasbourgu je zaključio da je tursko zakonodavstvo i tada jamčilo edukaciju djece s poteškoćama bez diskriminacije, ali da se infrastrukturni problemi nisu ni pokušali eliminirati odnosno da akademija nije baš ništa učinila kako bi studiranje prilagodila i za slijepe studente, a sljepoća je bila jedini razlog odbijanja kandidatkinje.

>> Hrvatska je diskriminatorno odbila dozvolu boravka lezbijki iz BiH

Komentara 3

DU
Deleted user
17:11 24.02.2016.

Hrvatska Turskoj, Turska Hrvatakoj, Hrvatska studentici, Turska studentici, tko kome?

SH
Shiny5
17:11 24.02.2016.

Hrvatska mora platiti za tursku državljanku i za nešto što se dogodilo u Turskoj? Stvarno? Ovo može napisati samo pijana osoba.

OL
OlafsenM
17:06 24.02.2016.

Zašto Hrvatska, ako je Turska diskriminirala?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije