Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slijepima glasovanje na brajici omogućio članak u Večernjaku

glasovanje slijepih
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
10.01.2010.
u 13:44

Upravo zahvaljujući članku Večernjeg lista otprije tro godine počelo se razmišljati o Brailleovom pismu na glasačkim listićima, kazao je Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih istarske županije.

Glas za predsjednika i danas su dale i slijepe osobe u istarskoj županiji, a upravo zahvaljujući udruzi slijepih u Istri uvedena je ove godine mogućnost glasovanja na Brailleovom pismu.

- O Brailleovom pismu na glasačkim listićima počelo se razmišljati nakon objavljenog članka u  Večernjem listu  kada sam ja, u ime Udruge slijepih istarske županije, lobirao da se privatnost glasovana za slijepe birače omogući uvođenjem brajice. Bilo je to prije tri godine za vrijeme parlamentranih izbora. Nakon članka u  Večernjaku mnogi su me zvali, pa čak i jedan čovjek iz Slovenije koji je patentirao glasačke listiće na brajici.- kazao nam je Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih istarske županije.

- U Istri je 326 slijepih osoba, a u cijeloj Hrvatskoj ih je približno 6000 , a zahvaljujući Večernjaku i listićima na Brailleovom pismu, procijenjujem da je do 20 posto slijepih, koji inače ne bi izišli na glasovanje, danas ipak na biralištima. Istine radi, treba kazati da se u Istri tek 20 do 30 posto slijepih osoba služi Braiellovim pismom, ali posrijedi je jedan psihološki moment, ljudi se osjećaju bolje jer se na njih misli - kaže Kuftić koji sam ipak danas nije koristio brajicu.

- Nisam ga koristio jer sam to pismo davno učio, a nisam želio nešto pogriješiti.

 Gluhonijemi teže prate kampanje
Greška se danas više ne bi mogla ispraviti - navodi Kuftić koji se nada da će, ubuduće u kampanjama političari više pozornosti poklanjati i slijepim, ali i gluhonijemim sugrađanima.

- Slijepima je čak i lakše pratiti kampanje, ali ne i gluhonijemima ako nema prijevoda. Gluhonijemi su uskraćeni za javne skupove na kojima se političari predstavljaju. To je šteta i to bi trebalo nekako riješiti -poručio je Zlatko Kuftić.

Bračni par Bakša dao glas na brajici
Na glasovanje su u Puli izišli i bračni par Franko i Soka Bakša, oboje slijepi. Oni su svoje letke ispunili na brajici.

- Puno nam znaći uvođenje brajice zato što to omogućava da se i slijepe osobe uključe u sve događaje društvu. Mi smo izlazil na gotovo sve izbore, ali do sada u pratnji treće osobe, najčešće u pratnji sina. Sada smo i na biralištima samostalni-  kazali su supružnici Bakša.

U Istri odaziv veći za dva posto
Do 11 sati u Istri je na 286 redovnih biračkih mjesta izišlo na izbore 27.702 birača što je 13,82 posto od ukupnog broja građana sa pravom glasa. U odnosu na prvi izborni krug, na poluotoku je odaziv bio bolji za 1,37 posto birača.

Najviše je građana na birališta izišlo u Barbanu koji je i za prošle izbore vodio po brojnosti izišlih birača, do 11 sati danas je ondje glasovalo 22,82 posto birača.

Najmanje je birača izišlo u Cerovlju, svega njih 4,39 posto. U Pulu gdje je najviše birača u Istri, njih 54.863, izišlo je 14,95 posto glasača ili 2 posto više nego za izbora u prosincu. Uz redovna biračka mjesta , glasovalo se i na 9 mješovith mjesta, i to na 6 brodova, u dva zatvora u Istri i u jednoj vojarni.

Komentara 2

OB
-obrisani-
15:31 10.01.2010.

Slijepi će bolje odglasovati nego većina kod zdravih očiju,a sve zato jer znaju slušati.

SM
simune mali
18:56 10.01.2010.

svi \"sljepci\" glasovali za jozipo(po)vica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije