Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVA INVALIDA

Slijepi: Na nama će uštedjeti samo 200.000 kuna godišnje

'29. 06. 2010., Donji Vukojevac Predsjednik saveza slijepih Vojin Peric'
Foto: ''
1/3
Autor
Sonja Hoffman
30.06.2010.
u 12:42

"Diskriminirani smo jer olakšica ostaje samo onima koji su vid izgubili u ratu".

Lipanjske izmjene Zakona o javnim cestama zbog kojih su neke skupine invalida ostale bez prava na neplaćanje cestarine izazvale su buru nezadovoljstva, posebice među onima koji su to pravo izgubili.

Sve ovisi o doplatku
Pravo na besplatnu cestarinu izgubio je i Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih osoba. Tvrdi da je zakon prava diskriminacija jer pravo na smart-karticu nisu izgubile sve slijepe osobe.

– Pravo na besplatnu cestarinu i dalje imaju osobe koje su vid izgubile u ratu – objasnio je Perić. To, ističe, u prijevodu znači da je zakon slijepe osobe podijelio prema uzroku zbog kojeg je nastala sljepoća. Također, pravo na karticu nisu izgubile ni osobe koje imaju oštećenja nogu.

– Biti slijep znači hodati zatvorenih očiju! Stoga ja za svaki odlazak izvan Zagreba moram moliti nekoga da me odveze i nije važno je li riječ o susjedu ili rodbini da tu osobu nagradim barem kavom ili dnevnicom, a sada još moram platiti i cestarinu – ističe Perić.

U Hrvatskoj, upozorava Perić, ima 6000 slijepih osoba, a samo ih 10 posto posjeduje osobni automobili.

– Ta činjenica demantira Vladine argumente o racionalizaciji i uštedi jer je riječ o smo 200 tisuća kuna u godini – poručuje mjerodavnima Perić i dodaje da Hrvatski savez slijepih radi na ustavnoj tužbi protiv ovog Zakona, a ako se nešto ne promijeni, u rujnu će štrajkati glađu.

Ipak, slijepi se protiv plaćanja cestarine ne bi bunili da imaju bolje mjesečne doplatke koje im daje država.

– Dobijemo od 50 do 70 eura! Ako se doplatak uskladi s iznosom koji daju zemlje EU, odrekli bismo se mi i povlastice za neplaćanje telefona i televizije – istaknuo je Perić.

Nacrt novog zakona o doplacima Savez će od Ministarstva na uvid dobiti u ponedjeljak, a o njemu uvelike, poručuje Perić, ovise daljnje akcije Saveza slijepih.

– U Austriji doplatak je 600 eura na mjesec, a mi bismo bili zadovoljni i s pola iznosa – objasnio je.

Bune se i dijalizirani
Pravo na smart-karticu po novom su zakonu izgubili i 100-postotni dijalizirani i transplantirani bubrežni bolesnici, njih oko 6 tisuća.

– Pacijenti kojima je potrebna dijaliza (ona se obavlja tri puta u tjednu, op. a), a žive u manjim mjestima, do bolnice moraju putovati i 40 kilometara i svaki put platiti cestarinu – rekla je Zrinka Mach Medved iz Zajednice udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Hrvatske.

Ništa bolje neće proći ni pacijenti koji čekaju transplantaciju i zbog pretraga 
moraju dolaziti iz drugih mjesta u Zagreb, pa iz Zajednice najavljuju da će poduzeti sve zakonske mjere kojima raspolažu ne bi li povratili svoje pravo.

Komentara 5

JA
jamama
12:58 30.06.2010.

SRAMOTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Po čemu je veći i teži invalid onaj koji je vid izgubio u ratu nego onaj koji je rođen slijep ili je zbog bolesti tijekom života oslijepio ? jadna jadna država !

FR
franc
13:02 30.06.2010.

Čemu protesti slijepih Hrvata koji vid nisu izgubili u Domovinskom ratu? Pa tih 200.000 kuna negdje treba uzeti kako bi se nadoknadili troškovi osiguranja - tjelohranitelja, troškovi sigurnosnog državnog automobila beemvea i premijerska plaća gospodina Ive Sanadera. Neće valjda bjegunac s malo vitra na burzu za zapošljavanje!? To je veliki čovjek koji je svojim uvaženim premijerskim i predsjedničko-hadezeosvkim glasom izabrao premilu nam i mudru Jadranku Kosor za Predsjednicu Vlade! No, to \"slijepci\" u Hrvatskoj ne shvaćaju.

ZM
zmaj5
13:28 30.06.2010.

Sa slijepima ovako,ostao bez teksta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije