Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza sporazuma

Slijedi iscrpljujući model biranja pomoćnika ministara

Vlada
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
24.01.2016.
u 22:45

Vijeće za suradnju predlagat će kandidate za funkcije u tijelima vlasti, ali i rješavati sporove oko predloženih kandidata

Nakon što su Domoljubna koalicija i Most prošli iscrpljujuće pregovore o izboru ministara u novoj Vladi, što je podrazumijevalo da svaka strana za svako ministarsko mjesto predloži po tri kandidata između kojih je onog pravog birao tada mandatar Tihomir Orešković, cijelu Hrvatsku, ali i koalicijske stranke očekuje još jedan kompliciran izbor zamjenika i pomoćnika ministara, ali i svih ostalih čelnih mjesta u strukturama vlasti.

Reformski sporazum koji je potpisala vladajuća koalicija predviđa osnivanje Vijeća za suradnju, u koje će potpisnice koalicije dati po sedam svojih predstavnika i koje će, osim suradnje u Saboru i Vladi i provedbe sporazuma, nadzirati i obavljati izbor rukovodećih ljudi. Zamjenike ministara predložit će nadležni ministri, poštujući pravilo reciprociteta u podjeli ministarstava (14 HDZ-u, 6 Mostu), što znači da će Most dati dio zamjenika HDZ-ovim ministrima, HDZ će dati zamjenike u ministarstva koja su pripala Mostu.

Konačnu odluku o zamjeniku opet će, kao i u slučaju ministara, donijeti premijer Orešković. Kada je riječ o pomoćnicima ministara, oni će se birati temeljem prijedloga kandidata koje će utvrditi Vijeće za suradnju. Vijeće će predložiti više kandidata od broja koji se bira, stoji u sporazumu, a ministar će birati između predloženih kandidata one koji dolaze iz opcije kojoj prema sporazumu pripada to mjesto. Iako postoji ideja o ukidanju zamjeničkih i pomoćničkih mjesta u ministarstvima i vraćanju državnih tajnika, sporazum predviđa zamjenike i pomoćnike jer oni u sadašnjoj podjeli vlasti postoje.

Iz svega proizlazi da će se kandidati, pa i za drugi i treći ešalon upravljačkih struktura, ponovno birati među brojnim predloženim, što će opet zahtijevati vrijeme, a očito i prouzročiti igru živaca.
Vijeće za suradnju utvrđivat će i kriterije za predlaganje kandidata u tijela javne vlasti, javne tvrtke i tvrtke u vlasništvu Republike Hrvatske.

Poštivat će se kriterij, stoji u sporazumu, da se na te funkcije ne mogu predložiti ljudi protiv kojih su pokrenuti kazneni postupci ili istrage. Ako bude postojao spor oko predloženih ljudi, rješavat će ga Vijeće za suradnju. U roku od 60 dana sporazum će biti proširen i nadopunjen dodatnim reformama.

>>Orešković otkrio prve poteze: Sastanak sa MMF-om i pripremanje proračuna

>>Tomislav Karamarko: Čeka nas težak posao i puno odricanja

Komentara 5

MA
maliMalecki
00:38 25.01.2016.

Praznik za uhljebe...

MA
maliMalecki
00:38 25.01.2016.

Stoka sitnog zuba...i neka nam je

DU
Deleted user
11:51 25.01.2016.

Bolje se vi primite ukidanja općina.Sad sam videl da se selo prije Čakovca naziva općinom i nemrem k sebi dojti.Nedelišće ima načelnika??Pa kaj je vama??To je zločin nad poreznim obveznicima i dugogodišnja pljačka naroda uhljebljavanjem podobnih po selima.Sela nemreju biti općine!!Tu odlazi previše našeg novca!Na 100 stanovnika plaćamo 10 djelatnika općine.To ni normalno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije