Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAFINERIJA PREKO SAVE Nećemo da Brod postane novi Sisak

Slavonskobrodska uprava zbog smrada sumpora pokreće potpisivanje peticije

03.04.2009.
u 18:08

Budući da zbog vremenskih prilika mjerenje razine sumpora u zraku, naručeno zbog rada bosanskobrodske rafinerije, nije dalo rezultata, pa se u Slavonskom Brodu gotovo svakodnevno i dalje osjeća nesnosan smrad, gradonačelnik Mirko Duspara pokrenuo je peticiju kojom se od Vlade RH i Ministarstva zaštite okoliša traži formiranje nacionalne stručne komisije koja bi u susjednoj BiH vršila pritisak da se zaustavi onečišćenje koje dopire iz pogona samo kilometar udaljenih od središta grada.

– Nemamo vremena, ne možemo dopustiti da Brod postane novi Sisak, nešto treba pod hitno poduzeti. Peticija će najbolje pokazati stav Brođana prema zagađenju iz susjedne Bosne – rekao je Duspara, napominjući da će građani peticiju moći potpisivati do utorka na štandovima koji će biti postavljeni u svih 16 gradskih mjesnih odbora, ali i na najprometnijim mjestima u gradu poput Korza ili tržnice.

Osim formiranja stručne komisije, cilj je peticije potaknuti Vladu RH na bržu gradnju planirane mjerne stanice, za čije puštanje u rad treba osigurati 1,5 milijuna kuna. – Iz Ministarstva zaštite okoliša dobili smo informaciju da će stanica biti dovršena tijekom 2010., ali to je preveliko vremensko razdoblje. Brođane sumpor svakodnevno truje i ne možemo čekati godinu dana kako bismo počeli sa stalnim mjerenjima onečišćenja zraka – kazao je Duspara.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije