Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKE OBORINE

Slavonski pčelari razmišljaju o povećanju cijena meda zbog loše godine

pčelari
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/2
18.08.2014.
u 18:30

Za kišnih dana pčele ostaju u košnicama i hrane se medom umjesto da ga proizvode

Pčelari kažu kako je ova godina za proizvođače meda bila izuzetno loša jer je bilo puno kišnih dana i velikih oborina zbog kojih pčele nisu mogle izlaziti iz svojih zajednica i donositi pelud u košnice i proizvoditi med, a biljke su slabije medile.

- Za kišnih dana pčele ostaju u košnicama i hrane se medom umjesto da ga proizvode. Za pčelare je tu dvostruki gubitak jer ne samo da se smanjuje količina meda već ih valja dodatno prehranjivati. Zadnjih pet godina je bagremova paša slabija iako je u našem kraju ona osnovna i redovita. Kod mene je godinama prosjek 50 kilograma meda po košnici, a ove godine je 20 kilograma. Bilo je i prije loših godina, ali ovako lošu ne pamtim - kaže Mato Idžojtićjedan od najstarijih vinkovačkih pčelara  i najnagrađivanijih hrvatskih pčelara koji ima 80-ak košnica. Zbog osjetno smanjenih količina meda, očekuje da će porasti cijena medu, ali strahuje da će ih otkupljivači ucjenjivati jer je lako uvesti med.

- Oni jednostavno kažu da neće od nas kupiti med ako povećamo cijenu, već će ga uvesti po još nižoj cijeni. Mi smo tu nemoćni, a i nismo dovoljno ujedinjeni da bismo se tome oduprli. Veća cijena bi pokrila gubitke, ali ne vjerujem da ćemo se dogovoriti - kaže Idžojtić dodajući kako pčelarstvo nije jako profitabilan posao o čemu svjedoči i to što je samo 1 posto profesionalnih pčelara, a ostalima je to dodatni prihod.

Stanko Čuljak, predsjednik vinkovačke udruge pčelara Nektar koja broji 146 člana s gotovo 8 000 košnica kaže da pčelari dobivaju tek trećinu od ranijih količina meda.

- Znam pčelare sa po 200 košnica koji još nisu vrcali med, a sve zbog nepovoljne godine. Imam 70 košnica i dobio sam 1050 kilograma meda iako je inače i preko tri tone. Maloprodajna cijena je od 40 kuna pa nadalje, ovisno o vrsti, a otkupljivači još nisu istaknuli cijenu za ovu godinu. Lani je bila 23 kune za kilogram - kaže Čuljak, dodajući kako se u Hrvatskoj godišnja potrošnja meda nešto više od pola kilograma po stanovniku, a se bilježi blagi rast potrošnje.

Komentara 1

BA
bajo2
14:25 20.08.2014.

ipak cete ostati samo na "razmisljanju",jer ljudi nemaju novca za kruh.bez meda se moze.bez kulena ne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije