Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otok usred pašnjaka

Slavonska 'Noina arka' spasila ugrožene životinje

Gajna
Foto: Javna ustanova BPŽ
1/2
15.05.2014.
u 09:00

- Životinje su sada sigurne, a skupili smo im i dovoljne količine baliranog sijena za hranu - kaže Mario Pavičić, v.d. ravnatelja županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Noina arka na slavonski način. Tako bi se mogao nazvati posebno sagrađen otok od 400 kvadrata u zaštićenom krajobrazu Gajna u općini Oprisavci, dvadesetak kilometara od Slavonskog Broda, koji je zbog dugotrajnih kiša potpuno poplavljen. Poučeni iskustvom otprije tri i pol godine, kada su zbog poplave izazvane dugotrajnim kišama i nabujale Save morali premještati sve životinje, upravitelji ovog prisavskog pašnjaka nasipavanjem su stvorili prirodnu oazu u kojoj je spas pronašlo više slavonskih autohtonih pasmina.

– Unaprijed smo se pripremili za ovakvu situaciju i pokazalo se da je gradnja otoka bila opravdana. Životinje su sada sigurne, a skupili smo im i dovoljne količine baliranog sijena za hranu. Kako se voda bude povlačila, tako će se polako širiti i njihov životni prostor – kaže Mario Pavičić, v.d. ravnatelja županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Pašnjak površine 280 hektara zaštićenim je proglašen 1990. godine, a na njemu živi stado podolskih goveda, posavski konji, ovce cigaje, crne slavonske svinje i hrvatski ovčari. Sada sve te životinje, sa svih strana okružene savskom vodom, na svojoj “arci” zbijene čekaju povlačenje nabujale rijeke i ozelenjavanje pašnjaka na kojem žive cijelu godinu.

>>U Bugarach će 21. prosinca pristati svemirska Noina arka

>>Moderna Noina arka: Ploveći grad za čovječanstvo poslije poplave

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije