Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Njemačka ukida radne dozvole, a u Slavoniji već sada neki profitiraju!

Organizira se rad u manjim skupinama od pet ljudi, a nastava traje od četiri do pet sati dnevno. Sve se više uči i putem interneta
28. lipnja 2015. u 08:34 125 komentara 37068 prikaza
supružnici Đerek
Foto: Vedran Balen

Zbog ukidanja radnih dozvola za hrvatske državljane u Njemačkoj, sve je više Slavonaca koji intenzivno uče njemački jezik. Polaznicima se nudi i mogućnost završetka stupnja za samo dva ili tri tjedna, a najtraženiji su "brzopotezni" i specijalizirani tečajevi za odrasle te zdravstveni i poslovni sektor. Ovisno o skupini, tečajevi stoje od 2000 do 2500 kuna po modulu.

Pretekao engleski

U brodskim školama stranih jezika s kojima smo kontaktirali broj polaznika zadnjih se mjeseci povećao za više od 60 posto, a sve se češće traži i individualna poduka.

– Radi posla u Njemačkoj javljaju nam se sa željom za hitnom podukom u trajanju od 30 sati. Za takve polaznike organiziramo rad u manjim skupinama od pet ljudi, a nastava traje od četiri do pet sati dnevno – kaže prof. Jelena Jelinić-Bošnjak, voditeljica škole stranih jezika u pučkom otvorenom učilištu "Libar" u Slavonskom Brodu.

Oni koji nisu učili njemački, dodaje, najprije moraju svladati opći dio, a nakon toga upisuju specijalizirane tečajeve za medicinske sestre, liječnike, bravare i druga zanimanja. Nakon ulaska Hrvatske u EU, njemački je postao traženiji od engleskog, od drugih jezika pogotovo, ali posljednjih mjeseci bilježi pravi bum.

Brođanka Anita Krnjić-Đerek odnedavno je na stručnom osposobljavanju u gradskoj Razvojnoj agenciji, a tečaj njemačkog upisala je zajedno sa suprugom Draženkom Đerekom koji radi u Bilfinger Đuro Đaković Montaži kao komercijalni voditelj projekata.

Uveli Ekspres paket

– Sedam smo mjeseci već živjeli u Njemačkoj, a ukaže li se potreba za trajnim preseljenjem, želim biti spremna. Djelatnici koji su u izravnom kontaktu s klijentima bez znanja jezika jednostavno ne mogu opstati – kaže A. Krnjić-Đerek.

Njemački se sve više uči i putem interneta, što potvrđuju i u online sustavu za učenje stranih jezika "Elearn", koji nudi tečajeve koji su brži i jeftiniji od klasičnih.

– Nastojimo izići ususret našim korisnicima koji žele što prije ovladati njemačkim. Stoga smo uveli i Ekspres paket, s kojim to mogu postići već za nekoliko dana – kaže direktor Mario Šargač.

>> Trbuhom za kruhom ravno u ralje neoliberalnog kapitalizma

>> Njemačka od 1. srpnja ukida radne dozvole za Hrvate

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • aristip:

  Hm, a dali u Njemačkoj ima neka mala parazitsko uhljebarska strančica koja je u vlasti i koja svoje članove, bez znanja i stručnosti, zapošljava u državnoj upravi i javnim poduzećima na izmišljenim radnim mjestima s velikom plaćom ? Ovo pitam ... prikaži još! jer je članstvo HNS-a izrazito zainteresirano da karijeru, poslije izbora, nastave u Njemačkoj :)))

 • Deleted user:

  dakle, vi se trudite i reklamirate odlazak mladih iz Hrvatske. krasno.

 • Avatar Jana
  Jana:

  Jel ovo reklama da mladi obrazovani Hrvati idu trbuhom za kruhom. Medicinsko osoblje , joši nekako ali gdje će vani raditi mladi koji su završili filozofiju , pravo, književnost, jezike. Mogu na bauštelu .