Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE VOLI 12 STUPNJEVA

Slavni arhitekt: Slobodno srušite moju kuću!

Frank Gehry
AFP
27.07.2010.
u 17:59

Frank Gehry, jedan od najpoznatijih arhitekata danas, nema ništa protiv da se sruši kuća u kojoj je rođen i odrastao; samo mu smeta što će na njezinu mjestu biti podignuti ružni stambeni blok.

Autor Guggenheimova muzeja u Bilbau, koncertne dvorane Walt Disney u središtu Los Angelesa i brojnih drugih poznatih zgrada, jedan od najprepoznatljivijih arhitekata danas, rođen je i odrastao kao Ephraim Goldberg u kući svojih djeda i bake u židovskom kvartu Toronta. Još kao tinejdžer odselio se u SAD i promijenio ime, danas živi u Los Angelesu, ali nikad neće zaboraviti željezariju svog djeda u kojoj se rado igrao kao dijete i zbog koje još uvijek voli valoviti čelik i druge metale čija je upotreba u arhitekturi postala njegov zaštitni znak.

Kad je doznao da će kuća od crvene cigle iz njegova djetinjstva u Kanadi biti srušena i na njezinu mjestu biti podignut stambeni blok, Gehry je izjavio da nema ništa protiv rušenja:

- Ne smatram da bi ljudi trebali kočiti budućnost da bi ostali usidreni u prošlosti. Ima nekih stvari koje treba sačuvati, ali mnoge se stvari čuvaju iako su nebitne, a ja mislim da to što sam ja ili moji baka i djed živjeli tamo nema neku povijesnu vrijednost za bilo koga.

Protiv rušenja Gehry nema ništa, ali nimalo mu se ne sviđa ono što će na mjestu te kuće biti podignuto: stambena zgrada nazvana "12 Degrees" jer je tolika razlika u stupnjevima između pojedinih katova:

- Grozna je. Nadam se da neće u predvorje staviti ploču s natpisom da sam ja živio tamo. To bi mi predstavljalo uvredu. Tko bi htio ploču sa svojim imenom u predvorju nečega što tako posrano izgleda?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije