Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slavna i zloglasna Legija stranaca više nije utočište kriminalaca

Primaju se muškarci između 18 i 40 godina starosti. Najniža plaća je 975 eura, a godišnji odmor – 15 dana.
08. ožujka 2010. u 17:44 1 komentara 6434 prikaza
legija
Foto: Arhiva VL

Kralj Louis-Philippe uspostavio je 10. ožujka 1831. francusku Legiju stranaca radi potpore u ratu u Alžiru. “Koji god bili vaši korijeni, nacionalnost i vjera, kakvo god imali zvanje, društveni ili poslovni status, bili u braku ili slobodni, francuska Legija stranaca nudi vam šansu započeti novi život”, poznato je geslo te formacije.

Danas broji oko 8000 ljudi

Legija danas broji oko 8000 ljudi, podijeljenih u 11 regimenti. Prema dekretu, legionari su se isprva smjeli boriti samo izvan Europe pa su tako bili poslani na svoju prvu vojnu zadaću u Alžir, protiv berberskih plemena. Godine 1863. francuski kralj Napoleon III. odlučio je uspostaviti u Meksiku svoju vlast pa je kao potporu poslao snage čiju je jezgru činila Legija. Zbog izbijanja narodne revolucije pod vodstvom Benita Juareza i u potpunom neprijateljskom okruženju, kroz mnoge bitke, Legija se istaknula velikom hrabrošću. I danas slavi kapetana Danjona (invalida bez lijeve podlaktice), dvojicu potporučnika i 62 legionara koji su dospjeli u meksičku zasjedu, gotovo se cijeli dan opirući napadima 2000 protivnika. Kad su ostali bez streljiva, hrane i vode, posljednja petorica preživjelih krenula je u juriš bajunetama, dvojica su odmah poginula, a trojicu posljednjih poštedio je meksički pukovnik Combas zbog pokazane hrabrosti.

Godišnje dezertira stotinjak legionara

Danas se u Legiju može prijaviti svaki muškarac u dobi između 18 i 40 godina. Ispituje se fizičko i psihičko zdravlje, motivi ulaska u Legiju, politička uvjerenja, ali i prošlost, jer Legija više nije sigurno sklonište kriminalcima. Potpisuje se ugovor, a nakon tri godine službe može se zatražiti francusko državljanstvo. Nakon 15 godina stječe se pravo na mirovinu, s time da je u težim misijama staž beneficiran. Plaća običnog legionara je 975, a kaplara 1372 eura. Godišnji odmor traje 15 dana, a u petoj godini službe 45 dana, ali ne smije napuštati Francusku. Godišnje iz Legije dezertira stotinjak legionara.

Odlaze u Čad, Džibuti, Obalu Bjelokosti...

Najviše pripadnika Legije biva poslano u Čad, Džibuti, Obalu Bjelokosti, francuske teritorije Nove Kaledonije, Francusku Gvajanu i druge, ali legionari su služili i na području bivše Jugoslavije. Danas su angažirani u mnogim mirovnim misijama UN-a u svijetu.

Svakodnevna jutarnja tjelovježba počinje serijom od sto sklekova, a prva faza obuke završava forsiranom noćnom hodnjom od 25 km po iznimno teškom terenu, koja se mora obaviti u roku tri sata i to s teretom od – 50 kilograma.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • Usora110:

    "jer Legija više nije sigurno sklonište kriminalcima" ako je pisac gornjeg teksta ovim mislio na pisanje o gen. Gotovini i inkriminiranim optuzbama da bi se nepravedni i izdajnicki progon opravdao onda je ZLONAMJERAN kao i oni koji su u progonu sudjelovali.