Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slavljenička atmosfera u srcu Petrinje oduševila sve prisutne povodom rođendana i velikog humanitarnog projekta PPD-a

Povodom 20 rođendana, PPD i Zaklada Novo sutra predstavili su projekt kojem je cilj stvoriti novi svijet, novo sutra za generacije koje dolaze kroz stipendije i brigu o školovanju 53 osnovnoškolske i srednjoškolske djece s područja Petrinje, Gline i Siska
21. rujna 2021. u 13:25 13674 prikaza
PPD i Zaklada Novo sutra predstavili su projekt kojem je cilj stvoriti novo sutra za generacije koje dolaze
Foto: VL Native studio
Pogledajte galeriju 1/13

Ove subote u malom gradu velikog srca održan je mali ulični festival u povodu Dana Zaklade Novo sutra i obilježavanja 20-og rođendana PPD-a. Tmurno jutro i oblaci iz kojih je pala poneka kap kiše pretvorili su se u bistro plavo nebo pa je Dan Zaklade Novo sutra postao Dan odlične zabave, veselja i smijeha, nešto što je Petrinji, ali i cijeloj okolici trebalo nakon zadnjih 10-ak mjeseci. U centru grada, na neprepoznatljivom Strossmayerovom šetalištu zavladala je party atmosfera, pa je centar Petrinje više podsjećao na jadransku obalu u špici sezone nego na malo potresom pogođeno mjesto na desnoj obali Kupe.

Sam program najavljen je za 11 sati ujutro, no većina djece je već od ranije strpljivo stajala i čekala da se napuhanci otvore i zabava krene. Naravno, neizbježno je bilo i slikanje s omiljenim televizijskim licima - Doris Pinčić i Lukom Bulićem koji su vodili cijeli program, te Marijom Mlinarićem koji je održao trening za djecu i bio na raspolaganju za badminton ako je nekom nedostajao partner, a takvih je odjednom bilo puno kada su shvatili da mogu imati Marija za partnera. Bogati program koji se sastojao od edukativnog i zabavnog programa počeo je službeno u koju minutu nakon 11 sati i otvorila ga je Doris Pinčić najavivši cijeli humanitarni projekt i program događanja. Ubrzo su joj se na pozornici pridružili i partneri iz centara za socijalnu skrb i dječjeg doma, a uvodnu riječ dobio je Davor Relatić, upravitelj zaklade Novo sutra.

PPD i Zaklada Novo sutra predstavili su projekt kojem je cilj stvoriti novo sutra za generacije koje dolaze | Autor : Edina Žuko/PIXSELL Foto: Edina Žuko/PIXSELL Cijeli program vodili su Doris Pinčić i Luka Bulić Gospodin Relatić naglasio je kako su nakon izrazito teške godine obilježene pandemijom i razornim potresima odlučili cjelokupan godišnji budžet namijenjen za financiranje projekata u Slavoniji i ostatku Hrvatske preusmjeriti na potresom pogođeno područje u najveće centre zahvaćenog područja Sisak, Petrinju i Glinu.


PPD i Zaklada Novo sutra predstavili su projekt kojem je cilj stvoriti novo sutra za generacije koje dolaze | Autor : Edina Žuko/PIXSELL Foto: Edina Žuko/PIXSELL Davor Relatić, Upravitelj Zaklade Novo sutra Pravi razlog za ovo sve  je puno širi i puno veći, a to je pokretanje zajedničkog višegodišnjeg humanitarnog projekta Zaklade Novo sutra i PPD-a s ciljem pomoći pri školovanju 53 djece bez adekvatne roditeljske skrbi ili slabijeg imovinskog stanja. Umjesto u građevine mi smo se odlučili ulagati u ljude kao što to radimo i u poslovanju kompletne grupacije. Kako su mnogi naši projekti usmjereni ka djeci, i ovaj puta smo se odlučili za isto.


Dodao je i da se ne radi samo o ovogodišnjem budgetu, nego su odlučili pokrenuti zajednički višegodišnji projekt Zaklade Novo sutra i njezinog zakladnika i osnivača Prvog plinarskog društva. Po uzoru na već realizirane poznate projekte, ovaj projekt  usmjeren je na djecu kako bi njima i njihovim roditeljima te zakonskim skrbnicima pomogli da barem na trenutak zaborave sve teške trenutke koji su se zaredali te da njihovo školovanje i obrazovanje u budućnosti učine lakšim i pruže priliku za “novo sutra” u područjima u kojima žele.

Nakon njega, svoje dojmove o cijeloj akciji podijelili su i oni koji su operativno omogućili da se ova akcija sprovede u stvarnost, ravnatelji centara za socijalnu skrb i dječjeg doma Vrbina, te očekivano zaradili veliki aplauz svih okupljenih.Za kraj, sve prisutne je pozdravio ​​Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave Energia naturalis Grupe, koji se zahvalio svima prisutnima što su došli proslaviti 20. Rođendan PPD-a i još jednom izrazio zadovoljstvo što kroz ovakve humanitarne donacije i stipendije Zaklada Novo sutra inspirira i ulijeva nadu tamo gdje je najpotrebnija, ali i podržava mlade za koje se trude graditi bolje NOVO SUTRA kroz program stipendiranja.


PPD i Zaklada Novo sutra predstavili su projekt kojem je cilj stvoriti novo sutra za generacije koje dolaze | Autor : Edina Žuko/PIXSELL Foto: Edina Žuko/PIXSELL Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave Energia naturalis Grupe Djeca i mladi su stup našeg društva, a na svima nama je odgovornost da im osiguramo prilike da rastu, razvijaju se i stječu znanja neophodna kako bismo svi išli dalje. I zato smo s našim prijateljima iz centara za socijalnu skrb s ovog područja i dječjeg doma Vrbina preuzeli skrb za 53-oje djece kojima je bitno pokazati da nisu sami, da ih nećemo ostaviti i da žive u svijetu u kojem postoje prilike, postoji nada za bolje sutra, a to je poruka koju želimo prenijeti danas i vama. Zgrade će se obnoviti, život će krenuti dalje, no ono što želimo da zapamtite od nas, od ovog našeg druženja danas jest da uvijek gledamo oko sebe, budemo otvoreni i pomognemo onime čime imamo.


Nakon Doris i uvaženih gostiju, voditeljski mikrofon preuzeo je popularni Luka Bulić te s djecom odigrao nagradni eko kviz gdje su najmlađi pokazali znanje o ekološkom ponašanju. Dodatni ugođaj pružila je izložba dječjih radova “Štedi, štedi jer energija puno vrijedi” koja je bila postavljena oko fontane usred gradskog parka. Zadatak natječaja kojeg je PPD osmislio u suradnji s ekološkom udrugom Lijepa naša, bio je kroz zanimljive i duhovite poruke, slikom i crtežom ilustrirati savjete o energetskoj učinkovitosti, a prihvatilo ga je čak 65 osnovnih i srednjih škola te se fenomenalno uklopila kao dodatna simbolika jer je poznata fontana prvi javni spomenik grada Petrinje i simbolizira početak života, radost i čistoću življenja, baš kao i dječji radovi, osmjesi i energija koja se osjećala među svim posjetiteljima.

PPD i Zaklada Novo sutra | Autor : Edina Žuko/PIXSELL Foto: Edina Žuko/PIXSELL Veliki "Čovječe, ne ljuti se" zainteresirao je i djecu i odrasle

Nakon Luke i edukacije, na red je došao i sportski program s Marijom Mlinarićem koji je još jednom pokazao zašto ga smatraju jednim od najpopularnijih trenera danas. Nakon dobrog razgibavanja i grupnih igara na otvorenom poput nošenja jaja na žlici i skakanja, djeca su mogla uživati u raznovrsnom sportskom sadržaju, pa čak se i sama okušati u nekim sportovima protiv Maria. U svakom slučaju dan za pamćenje za male sportaše i sve one koji će to tek postati.

Kako bi zabava bila potpuna, za sve one koji se malo sramili i gledali sportska natjecanja sa strane, tu su na raspolaganju bili veliki  ̋Čovječe, ne ljuti se ̋, real size Jenga i potapanje brodova, ali najveći hit su ipak bili razni napuhanci. Teško je reći koji napuhanac je imao veći red za ulaz, od Wipeouta na kojem je bilo spektakularnih skokova, simulatora surfanja s jednako spektakularnim padovima do poligona sa špagama za provlačenje baš kao Catherine Zeta Jones u filmu Klopka. Oni malo stariji udomaćili su se u VR kutku gdje su mogli isprobati kako izgledaju omiljene igre u virtualnoj stvarnosti, a isto tako na raspolaganju su bile i Playstation konzole s najnovijim naslovima.

Mia Dimšić upotpunila je zabavni program | Autor : VL native studio Foto: VL native studio Mia Dimšić upotpunila je zabavni program

Druženje u zelenoj oazi parka zaokružio je nastup Mie Dimšić, koja je izvodila svoje uspješnice, ali i prerade nekih velikih hitova. Najvjerniji fanovi znali su sve tekstove od riječi do riječi, a po licima najmlađih iz prvi redova, Mia može računati na nove fanove iz Petrinje i okolice.   

Kako za sve ove aktivnosti ne bi nedostajalo energije, tu su bili i štandovi sa svježim voćem, hladni sokovi i voda, a za najgladnije veliki hot dog i domaći krumpirići. Sve besplatno i u neograničenim količinama. Za brzinsku nadoknadu energije najpopularniji izbor bile su plave lizalice koje su svima pobojale usta u plavo (i onim roditeljima koji nisu htjeli priznati da su ih probali), kokice i šećerna vuna. Zabava i hrana je bila prilagođena svim uzrastima, a poseban tim stručnjaka žonglera, mađioničara i majstora za pretvaranje balona u razne životinje očarao je sve prisutne.

Rođendansko slavlje potrajalo je daleko iza predviđenih 14 sati, a poznati gradski park, biser kulturne baštine i spomenik vrtne arhitekture koji smo nažalost u zadnjih godinu dana zapamtili po nekim ružnim scenama, napokon je zasjao i još jednom pokazao kako je Petrinja mali grad velikog srca.

PUNI ENERGIJE ZA NOVO SUTRA

Prvo plinarsko društvo u svibnju ove godine pokrenulo je niz humanitarnih projekata koji će ove subote dobio sretan epilog. U suradnji sa Zakladom Novo sutra pokrenut je humanitarni projekt za pomoć najugroženijoj skupini na području zahvaćenom potresom – djeci. Tako su za 53 osnovnoškolske i srednjoškolske djece s područja djelovanja tri Centra za socijalnu skrb – Siska, Petrinje i Gline te štićenike Dječjeg doma Vrbina iz Siska omogućili pomoć pri školovanju, razvoju i odrastanju dok god se dijete redovito školuje, besplatni odlazak na ljetovanje svake godine i polaganje vozačkog ispita. Također, učenici osnovnih škola bit će opskrbljeni informatičkom opremom, dok se je za učenike srednjih škola osigurana mjesečna stipendija kroz cijelu godinu. Na ovaj je hvalevrijedan način jedna od najvećih hrvatskih energetskih kompanija ušla u godinu u kojoj slavi obljetnicu, a koju je spektakularno proslavila sa svima željnima dobre zabave na glavnom trgu Petrinje.

#ppd #goodcompany

Sadržaj nastao u suradnji s PPD

dr. sc. Hrvoje Potrebica
željezno doba u Zlatnoj dolini
U kneževskom grobu pronađen najstariji željezni mač u Hrvatskoj
Hrvatski Telekom
NAVIKE MLADIH U GAMINGU
HT-ovo istraživanje upozorava na riskantna ponašanja mladih na internetu