Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FAKSIMILI DOPISA

Linić je ipak bio pod istragom

Slavko Linić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
09.09.2015.
u 17:10

Ravnateljstvo policije: Zakon nam ne dopušta govoriti o istragama

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prošlo ljeto donio je većinom glasova zaključak da Slavko Linić nije bio pod istragom i operativnim postupkom ni OTC-a, ni Ravnateljstva policije, odnosno PNUSKOK-a.

Zloporaba aparata

Linić je, podsjetimo, tada optužio premijera Zorana Milanovića da zloupotrebljava represivni aparat kako bi se obračunao s njim.

Večernji list je u posjedu faksimila dopisa Ureda za sprječavanje pranja novca načelniku PNUSKOK-a Mariju Bertini koji otkriva da je Linić prošle godine ipak bio pod istragom. Valja napomenuti da je saborski Odbor zaključak o Liniću donio početkom srpnja, a dopis Ureda PNUSKOK-u je iz kolovoza. Stoga nije poznato kad je točno ta istraga pokrenuta i je li u međuvremenu završena.

U dopisu se navodi da PNUSKOK raspolaže operativnim saznanjima da je Linić tijekom boravka u SAD-u položio oko milijun dolara na račun Maje Čule (kćeri Linićeve supruge Ksenije, nap. a.) koja navodno studira u SAD-u na neutvrđenom sveučilištu. U dopisu piše i da je navedeni iznos odnesen dok je Linić bio ministar financija. Linić je bio pod PNUSKOK-ovom istragom jer ta institucija “raspolaže podacima i neprovjerenim informacijama da on u Švicarskoj posjeduje vrijednu vilu zajedno s Ivanom Franolićem, bivšim većinskim vlasnikom Tržnice Rijeka, i Veljkom Kneževićem, bivšim osnivačem RI-Stana”. Zbog svega, PNUSKOK je od Ureda zatražio podatke o transakcijama za Linića, njegovu suprugu i njezinu kćer te za Franolića, Kneževića, Tržnice Rijeka i RI-Stan.

Ured je ustanovio da za Linića, Kseniju Linić, Maju Čule i Ri-stan nema evidentiranih podataka o transakcijama, dok su za Franolića, Kneževića i Tržnice Rijeka evidentirane transakcije te su one i navedene u dopisu. Ured je obavijestio PNUSKOK i da je od financijsko-obavještajnih jedinica SAD-a i Švicarske zatražio provjeru tih podataka.

Linić kaže da će saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ponovno podnijeti zahtjev za kontrolu rada policije.

– Moj je zaključak da su ministar Ranko Ostojić i policija lagali da nisam pod istragom. Oni navode da imaju neprovjerene informacije, a to znači da su ih sami kreirali kako bi pokrenuli istragu protiv mene. Radi se o čistom progonu mene i moje obitelji. Ovo dokazuje da je PNUSKOK u funkciji Milanovića i Ostojića u obračunu s njihovim političkim neistomišljenicima. Oni su na osnovi neprovjerenih informacija pokrenuli ne samo cijeli hrvatski nego i međunarodni sustav – rekao nam je Linić. Dodao je da premijer Milanović zloupotrebljava sigurnosne službe za obračun s jednim saborskim zastupnikom i njegovom obitelji.

– Nije mi problem što se dira mene, ali dirati moju obitelj, to prelazi sve granice – ogorčen je Linić. Za Maju Čule kaže da je studirala u SAD-u i da joj je tada bio u posjetu. – Ona je slobodna umjetnica, trebate vidjeti u kakvim uvjetima živi – objašnjava Linić.

Nikad bio u Švicarskoj

Veljko Knežević pak kaže da nikad nije bio u Švicarskoj. Do našeg poziva nije znao da je bio pod istragom.

– Iznenađen sam i šokiran. S Linićem sam u dobrim odnosima još otkako sam bio predsjednik suda, a on gradonačelnik – kazao nam je Knežević.

Član Odbora za nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman kaže da se i prošle godine dalo naslutiti da je Linić ipak pod istragom. No Linićem se nije bavilo istražno povjerenstvo, nego je proveden samo nadzor, u kojem svaka strana daje one informacije koje smatra da treba dati.

Iz Ravnateljstva policije i Ureda za sprječavanje pranja novca su nam rekli da nam, sukladno zakonskim propisima, ne mogu reći ništa o istrazi protiv Linića.

>> Slavko Linić potpisao Bandićevu peticiju "Stop političkim hapšenjima"

>> Nakladnik Indexa mora Liniću isplatiti 30 tisuća kuna s kamatama

Komentara 74

GA
gasparri
17:27 09.09.2015.

Nadam se da će brzo pod istragama biti Milanović i Ostojić te svi koji su im bliski i zbog toga trenutno nedodirljivi.

MX
MXLCLGTG
17:26 09.09.2015.

Sve je moguce u ovoj drzavi dok je Milanovic premijer i Ranko ministar unutarnji poslova.

MA
matrixxx
17:19 09.09.2015.

opaaaaa staje sad ovo, kukurikavci a vi kao niste pljačkaši?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije