Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužitelj: kriv je

'Slavica je vatrogasce uspoređivao sa stadom ovaca'

drazen slavica,kornati (1)
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
1/4
02.09.2013.
u 10:50

Govorio je da je on tu da misli, a oni da rade. Bojali su ga se i dok je bio u pritvoru i svjedoci su tvrdili da je provodio teror veći od Staljina, izvijestio je tužitelj u današnjem nastavku suđenja Draženu Slavici.

Završnim riječima optužbe na zadarskom sudu nastavlja se suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je stradalo 12 vatrogasaca. Šest je godina od tragedije i protekle su gotovo tri godine suđenja bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku. Obitelji poginulih vatrogasaca i jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić cijelo vrijeme suđenja isticali su kako istina o uzrocima tragedije nije otkrivena. Ispitano je 160 svjedoka. Dražen Slavica negira krivnju. Presuda će biti donesena najvjerojatnije u petak.

Tužitelj Zvonko Ivić:  – Optuženi je bio vatrogasni zapovjednik tog dana. Iz NP Kornati dojavili su vatrogascima da je izbio požar i Dražen Slavica je tada rekao da će vatrogasci izvršiti desant i da se za to ponese oprema. Pomorska policija šibenskom JVP- u dala je na raspolaganje brod i to je optuženi znao, ali je ignorirao. Sva priprema i ostalo se zbivalo pod nazorom Slavice. Na heliodromu je bio i jako dobro je vidio malodobne Stančića i Ševerdiju i ročnika Lučića i znao je da sedam vatrogasaca nije bilo spremno za desant. Znao je da nisu bili odjeveni u propisnu vatrootpornu odjeću. I unatoč tome naredio je desant i odlazak na Kornate.

Cijelo vrijeme izdavao je naređenja preko dežurnog operativnog Zorana Blačića. On je odlučivao koliko krušaka treba poslati, a ne Dino Klarić na terenu. Na snimci se vidi da je on povišenim tonom govorio koliki broj krušaka treba poslati bez obzira na to što je Klarić rekao. Naređivao je i u vezi s banalnim stvarima i izričito Klariću naređivao koliko će ljudi biti u helikopteru i tko će izići. Izašla su dva punoljetna, a ostali su bili maloljetni vatrogasci. To najbolje govori koliko ga je bila briga za vatrogasce.

„Vatrogasce je nazivao Mitrovića blagom, odnosno stadom ovaca“

Ivica Crvelin mu je prije polijetanja rekao da prema svim vatrogasnim pravilima on i njegov sin Ante ne mogu ići zajedno na intervenciju, Slavica mu je rekao: „Ne odlučuješ ti nego ja!“ Otišli su na Kornate i obojica su poginuli. Frane Lučić mu je rekao da maloljetni Stanćić nije prošao obuku za desant, no uzalud. Jednog je vatrogasca koji je ponio vatrootpornu opremu pitao što će mu to i rekao da ne ide na skijanje. Vatrogasce je nazivao Mitrovića blagom, odnosno stadom ovaca i to govori kako se odnosio prema vatrogascima. Govorio je da je on tu da misli, a oni da rade. Bojali su ga se i dok je bio u pritvoru i svjedoci su tvrdili da je provodio teror veći od Staljina.

Iza 15 sati pilot kanadera odbio je napustiti Kornate, no Slavica je to opet naredio. Optuženik je već u 15 sati dobio dojavu od pilota da je tamo katastrofa i da trebaju dodatne snage, no on unatoč tome izdaje zapovijed da se s Kornata povuče kanader. Ante Juričev Mikulin iza 15 sati nazvao je svoga oca i rekao: „Tata, opkoljeni smo u vatri.“ Mirko Juričev Mikulin gotovo kroz suze zove Slavicu, a ovaj mu hladnokrvno odgovara: „Ako se oni ne znaju snaći, kako ću im ja pomoći?“ Rekao mu je da će on nazvati njegova sina, no lagao je i nije ga zvao.

Nakon te dojave Slavica unatoč obvezi nije obavijestio Centar 112, a unatoč vapajima oca kojem je sin bio u vatrenom okruženju u istrazi je rekao da to nije smatrao alarmantnim. Zbog toga nije zvao Centar 112, a istog dana ranije je zvao Centar kada su bila zatvorena vrata vojarne! U vrijeme tragedije samo nekoliko stotina metara dalje bio je brod pomorske policije, no on nije izvijestio ni policiju, a da jest – bili bi tamo samo za nekoliko minuta. Pomorska policija je tek oko 19 sati saznala za tragediju.

 >>Uspomena na heroje ne smije nikada izblijediti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije