Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica bljeska

Slavi se u Novskoj i Jasenovcu, a državni vrh očekuju u Okučanima

bljesak,portal (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
1/4
30.04.2013.
u 13:49

Novljanska 125. domobranska pukovnija, koja je uz ostale postrojbe sudjelovala u borbama, u kratkom vremenu oslobodila je naselja istočnog dijela grada Novske, od Paklenice do Borovca

Dostojanstveno kao i proteklih godina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i svečanom akademijom, u Novskoj je započelo obilježavanje 18. obljetnice vojno redarstvene operacije ''Bljesak“.

Kako je u prisjećanjima kazano, 1. svibnja 1995. godine, uz tutnjavu topova započeo je Bljesak, operacija Hrvatske vojske i policije za konačno oslobađanje okupiranih naselja Zapadna Slavonija.

Novljanska 125. domobranska pukovnija, koja je uz ostale postrojbe sudjelovala u borbama, u kratkom vremenu oslobodila je naselja istočnog dijela grada Novske, od Paklenice do Borovca. Prvog dana u samo nekoliko sati, predvođeni Željkom Perinovićem, zapovjednikom 125. dp. i zapovjednicima bojni, oslobodili su Jasenovac, uz naselja Košutarica i Mlaka. U ''Bljesak" svoje živote za slobodu su dali, Ivica Čaja, Fric Kuharić, Dubravko Herceg, Matija Biškup, Antun Šimičić, Nenad Prager i Ivan Klanjčić, pripadnici novljanske postrojbe.

Obilježavanje Bljeska je uz sportski i kulturni program trajat će do kraja tjedna. U Novskoj je za uzvanike i građane priređen domjenak za koji se tradicionalno peče vol. Mještani Jasenovca 1. svibnja slave i Dan mjesta, kada su u Bljesku oslobođena okupiran naselja što je prethodilo oslobođenju preostalih naselja u akciji Oluja.

Iako su mnogi pozvani na svečanu akademiju, u Novsku je uz Ivanku Roksandić saborsku zastupnicu, generala u miru Rudi Stipčića, Ivu Žinića, kandidata za župana, Andriju Rudića, zamjenika županice, Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a, došao samo Miodraga Hofmana, izaslanika ministara obrane.

Tko će od državnog vrha doći na središnju proslavu obilježavanja 18. obljetnice, sutra, 1. svibnja u Okučane, još se ne zna. Nitko od državnog vrha nije potvrdio svoj dolazak, pa se organizatori, koji su priredili bogat programa, pribojavaju kako će predviđeni protokol morati mijenjati u hodu.

>>Slavi se u Novskoj, Jasenovcu, a državni vrh se očekuje u Okučanima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije