Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKcija bankomat

Slavena Čolaka sumnjiče za kredite od 41 milijun kuna

'30.12.2009. Zagreb Hrvatska - Drzavno odvjetnistvo, ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, Gajeva 30 a. Privodenje osumnjicenih iz uprave HPB-a,akcija bankomat. Photo: Anto Magzan/PI
'Anto Magzan/PIXSELL'
18.02.2010.
u 17:42

Građevinski poduzetnik Slaven Čolak poznat je po ulaganju u vodeni park Šmidhen u Samoboru, a prijavljen je i njegov poslovni partner Davor Čilić.

U nastavku operativne akcije Bankomat, započete potkraj prošle godine zbog plasiranja rizičnih kredita u Hrvatskoj poštanskoj banci, policijski USKOK ušao je u trag novim kreditima koji su izdavani mimo procedure te bez ikakvih instrumenata osiguranja.

Šestorica osumnjičenih za aferu od 170 milijuna kuna, među kojima su čelnici banke Josip Protega, Ivan Sladonja i Mario Kirinić te korisnici kredita Boris Šimunić, Oliver Beidenegel, Svetomir Gadže i Ivan Galić, u istražnom su zatvoru u Remetincu.

Dobili deset kredita

Riječ je o deset kredita čiji iznos premašuje 41 milijun kuna, zbog čega su jučer na ispitivanje u sjedište policijskog USKOK-a, doznajemo, dovedeni i njihovi korisnici – građevinski poduzetnik Slaven Čolak, javnosti poznat po ulaganju u vodeni park Šmidhen u Samoboru, te njegov poslovni partner Davor Čilić. Neslužbeno doznajemo da su kredite od 3. veljače 2005. do 12. listopada 2007. godine dobivali na račun svojih tvrtki Inter Media Public, Fantazija i Virus. Neke od njih je Slaven Čolak, navodno, dobivao zajedno s Borisom Šimunićem, menadžerom zaposlenim u tvrtki Fantazija, i preko tvrtke Sudus.

Boris Šimunić je, podsjetimo, u Čolakovo ime sudjelovao na licitaciji za kupnju samoborskog Šmidhena te ostalim ponuđačima nudio i po 50.000 eura da odustanu od kupnje pa je Šmidhen na kraju i prodan za 34 milijuna eura. Zanimljivo je svakako da je Čolakov strateški partner u ulaganje od 150 milijuna eura u samoborske bazene trebala biti varaždinska tvrtka Fima Milana Horvata, poznata iz afere Spice zbog pranja gotovo pola milijarde kuna iz Podravke. Mozak operacije izvlačenja kredita iz HPB-a, neslužbeno se doznaje, bio je upravo Slaven Čolak koji je od HPB-a dobivao kredite bez provjera te opet od banke uzimao nove kredite kako bi navodno vratio stare, no to je bila samo fikcija. Kriminalističkom je obradom utvrđeno da do danas sporni krediti nisu vraćeni niti je moguća njihova naplata pa je HPB oštećen za više od 41 milijun kuna.

U petak pred sucem


Nakon provedene obrade, policija je USKOK-u jučer podnijela posebno izvješće protiv odgovornih u HPB-u – Josipa Protege, Ivana Sladonje i Marija Kirinića – korisnika kredita Slavena Čolaka, Davora Čilića i Borisa Šimunića, a prijavljene su i četiri spomenute tvrtke kojima su sporni krediti odobravani. Policija sumnjiči trojac iz HPB-a za zloporabu položaja i ovlasti dok se trojica prijavljenih korisnika kredita sumnjiči za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. Čolak i Čilić su nakon ispitivanja u policiji prebačeni u sjedište USKOK-a, a u petak bi trebali biti dovedeni pred suca istrage.

Komentara 1

TU
Tupislav
22:16 18.02.2010.

Hm, kako je moguce. Mi Hrvati smo iranskog podrijetla i posten narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije