Naslovnica Vijesti Crna kronika

Slavena Čolaka sumnjiče za kredite od 41 milijun kuna

Građevinski poduzetnik Slaven Čolak poznat je po ulaganju u vodeni park Šmidhen u Samoboru, a prijavljen je i njegov poslovni partner Davor Čilić.
18. veljače 2010. u 17:42 1 komentara 167 prikaza
'30.12.2009. Zagreb Hrvatska - Drzavno odvjetnistvo, ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, Gajeva 30 a. Privodenje osumnjicenih iz uprave HPB-a,akcija bankomat. Photo: Anto Magzan/PI
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'

U nastavku operativne akcije Bankomat, započete potkraj prošle godine zbog plasiranja rizičnih kredita u Hrvatskoj poštanskoj banci, policijski USKOK ušao je u trag novim kreditima koji su izdavani mimo procedure te bez ikakvih instrumenata osiguranja.

Šestorica osumnjičenih za aferu od 170 milijuna kuna, među kojima su čelnici banke Josip Protega, Ivan Sladonja i Mario Kirinić te korisnici kredita Boris Šimunić, Oliver Beidenegel, Svetomir Gadže i Ivan Galić, u istražnom su zatvoru u Remetincu.

Dobili deset kredita

Riječ je o deset kredita čiji iznos premašuje 41 milijun kuna, zbog čega su jučer na ispitivanje u sjedište policijskog USKOK-a, doznajemo, dovedeni i njihovi korisnici – građevinski poduzetnik Slaven Čolak, javnosti poznat po ulaganju u vodeni park Šmidhen u Samoboru, te njegov poslovni partner Davor Čilić. Neslužbeno doznajemo da su kredite od 3. veljače 2005. do 12. listopada 2007. godine dobivali na račun svojih tvrtki Inter Media Public, Fantazija i Virus. Neke od njih je Slaven Čolak, navodno, dobivao zajedno s Borisom Šimunićem, menadžerom zaposlenim u tvrtki Fantazija, i preko tvrtke Sudus.

Boris Šimunić je, podsjetimo, u Čolakovo ime sudjelovao na licitaciji za kupnju samoborskog Šmidhena te ostalim ponuđačima nudio i po 50.000 eura da odustanu od kupnje pa je Šmidhen na kraju i prodan za 34 milijuna eura. Zanimljivo je svakako da je Čolakov strateški partner u ulaganje od 150 milijuna eura u samoborske bazene trebala biti varaždinska tvrtka Fima Milana Horvata, poznata iz afere Spice zbog pranja gotovo pola milijarde kuna iz Podravke. Mozak operacije izvlačenja kredita iz HPB-a, neslužbeno se doznaje, bio je upravo Slaven Čolak koji je od HPB-a dobivao kredite bez provjera te opet od banke uzimao nove kredite kako bi navodno vratio stare, no to je bila samo fikcija. Kriminalističkom je obradom utvrđeno da do danas sporni krediti nisu vraćeni niti je moguća njihova naplata pa je HPB oštećen za više od 41 milijun kuna.

U petak pred sucem


Nakon provedene obrade, policija je USKOK-u jučer podnijela posebno izvješće protiv odgovornih u HPB-u – Josipa Protege, Ivana Sladonje i Marija Kirinića – korisnika kredita Slavena Čolaka, Davora Čilića i Borisa Šimunića, a prijavljene su i četiri spomenute tvrtke kojima su sporni krediti odobravani. Policija sumnjiči trojac iz HPB-a za zloporabu položaja i ovlasti dok se trojica prijavljenih korisnika kredita sumnjiči za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. Čolak i Čilić su nakon ispitivanja u policiji prebačeni u sjedište USKOK-a, a u petak bi trebali biti dovedeni pred suca istrage.

Sudac istrage Krešimir Devčić nedavno je

Sudac istrage Krešimir Devčić nedavno je šestorici osumnjičenih za plasiranje rizičnih kredita, zbog čega je HPB oštećen za 170 milijuna kuna, produljio istražni zatvor za još dva mjeseca. Josip Protega, prvoosumnjičeni u aferi Bankomat, pred istražiteljima USKOK-a izjavio je da se ne osjeća krivim za štetu nanesenu banci na čijem je čelu bio. Bivši čelnik HPB-a uhićen je na graničnom prijelazu Bregana 2. siječnja jer je u vrijeme kada je policija u Zagrebu uhićivala ostalu petoricu osumnjičenih za plasiranje kredita bez ikakvih provjera, bio na skijanju u Austriji. Protegi je nakon uhićenja pretražen i jedan od stanova kojima se koristi te je sproveden u zatvor. Svim osumnjičenima zatvor je određen zbog utjecaja na svjedoke, ali i mogućeg usklađivanja obrane. U međuvremenu su se pokazala točnima nagađanja da je 170 milijuna kuna štete, što su istražitelji na početku obrade ustanovili, tek 18 posto od ukupne štete u državnoj banci zbog izdavanja kredita čija naplata nije moguća. Neslu

Elipso

  • Tupislav:

    Hm, kako je moguce. Mi Hrvati smo iranskog podrijetla i posten narod.