Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA AFERA

Slali opomene za već plaćene grobne naknade

17.02.2016., Osijek - Gradsko groblje Donji grad.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
18.02.2016.
u 22:00

Pod sumnjom je upravitelj Donjogradskog groblja Dario Soldić za kojeg se proširila priča da je pobjegao u Dominikansku Republiku

Kada su im u petak stigle opomene jer, kako piše, duguju grobnu naknadu za četiri, pet pa i šest godina, pojedini Osječani iz naselja Donji grad bili su izvan sebe od čuđenja. Potražili su potom uplatnice koje dokazuju da su uredno plaćali grobarinu za svoje najmilije i pokucali na vrata gradske tvrtke Ukop. Dio je novca, zaključeno je, očito nestao, a sumnja se kako je s time povezan Dario Soldić, upravitelj Donjogradskog groblja. A on je, pak, već dva tjedna na bolovanju i ne zna se gdje je.

– Promijenili smo način slanja godišnjih uplatnica i ažurirali naš očevidnik pa smo u petak poslali opomene dužnicima. No, mnogi su potom izjavili kako su već sve platili, pokazali su i dokaze – kaže Saša Ljubojević, direktor Ukopa.

Dvjestotinjak kuna iznosi prosječna godišnja grobarina. Već prvi dan primili su reklamacije u vrijednosti od 3500 kuna. Koliko je ukupno novca, kako se sumnja, nestalo, u Ukopu ne otkrivaju. Obavijestili su i Državno odvjetništvo te policiju.

Grobna se naknada, inače, plaća u pošti ili internetom, no stariji su građani skloniji tome da novac odnesu na ruke upravitelju groblja ili administratoru.

A gdje je Dario Soldić, njegovi šefovi ne znaju jer mu je mobitel isključen. Proširila se priča da je zbog dugova otputovao čak u Dominikansku Republiku, a čuli su to i u tvrtki. Zatražili su, stoga, od HZZO-a da provjeri njegovo bolovanje. Soldić je upravitelj Donjogradskog groblja od 2006. godine.

– Najvažnije je da građani neće biti zakinuti, neka nam dokaz o plaćanju pošalju poštom, mailom, Viberom, kako god – zaključuje Ljubojević.

Afere nerijetko potresaju osječki Ukop. Zbog sumnje u krađu zlatnog nakita i zubi s pokojnika i iz grobova, uhićeno je 10 grobara i četiri nosača u veljači 2013. Ostali su tada doslovce bez kompletne pogrebne službe pa su imali prave muke kako bi neometano organizirali pokope. Suđenje im je na samom kraju. Optuženici su, terete ih, operirali punih 20 godina, još od 1993. Rekorder u zaradi je, smatra optužba, najmlađi Sanel Drakčić s oko 50.000 kuna. Obrana smatra da krađe nema jer su pokupili napuštene stvari. Na stranu im je stao čak i bivši i najdugovječniji direktor Krešimir Vinaj u šokantnom svjedočenju.

– Grobari nisu krali! Oni su radili, a ako bi našli zlato ili zlatni zub u lubanji, njihova stvar, to nije krađa! – rekao je hladno Vinaj.

Medijima su, ali i DORH-u, nedavno stigle optužbe na račun zamjenika direktora Gorana Mikana, ujedno i člana Glavnog odbora SDP-a. Službeni automobil vozio je, prozivalo ga se, “neovlašteno 24 sata na dan, i vikendom, a na poslu je samo dva sata dnevno”.

“Gorivo plaća službenom karticom, a istodobno mu na račun sjeda i 165 kuna mjesečne naknade za prijevoz, iako svaki dan na posao dolazi i s njega odlazi službenim vozilom. Cijeli dan je, pak, na kavama”, stajalo je u anonimnom pismu. Mikan je priznao da vozi automobil i izvan posla, ali i da mu je to dopušteno posebnom odlukom. U pozadini su svega, kazao je, političke smicalice.

>> 'Narukvica koju je donio grobar toliko je smrdjela na kiselinu da smo 2 dana zračili zlatarnicu'

>> 'Uzimao sam zube prstima iz lubanje. Zadržao bih zlato'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije