Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Devalvacija?
Povratak na članak

Slabljenje kune uništit će dužnike, a neće podići izvoz

Hrvatska narodna banka odbija sve teze o precijenjenosti domaće valute

Komentari 6

DA
Djeca_Arbata
22:19 04.03.2015.

Iskreno, kuna je precijenjena koliko god to nama bilo drago ili krivo...koliko objektivno?...teško je procijeniti...i da je devalviramo 100% pitanje da li bi bilo realno...gospodarstvo je u očajnom stanju...potpuno smo nekonkurentni...polja su prazna i neobrađena, seoska dvorišta više liče na gradska...smijemo se Bugarskoj i Rumunjskoj, ali tamo njihovi pastiri uzgajaju ovce i preživljavaju s time...kod nas se živi na doznake, penzije koje stižu iz inozemstva koje su zaradili pradjedovi i prabake i gdje se svi mole da ovi slučajno ne umru pa da penzije iz Austrije,Švice ili Njemačke ne prestanu stizati...od Umaga do Konavla ekipa živi svoj turistički-iznajmljivački stil života...sve je podređeno na najam soba i apartmana...u većim gradovima središnje i istočne Hrvatske većina zaposlenih je uhljebljena u javnom parazitskom i neproizvodnom sektoru...a oni rijetki sretnici koji imaju posao u realnom proizvodnom sektoru totalno su u podređenom položaju u znanju, sposobnosti i iskustvu sa konkurencijom...niti jedan hrvatski industrijski proizvod neće proći na EU tržištu zato jer se tamo traže certifikati i norme...brdo normi koje je potrebno ispuniti...a naše nazovi "perjanice" industrije imaju stručnjake koji ne znaju ni gdje bi našli te norme ni kako da ih prevedu ni kaj uopće znače zahtjevi u tim normama...a da o fakultetima i znanosti i ne pišem...provodi se teror nad studentima samo kako bi profesori pokazali javnosti da zarađuju svoje visoke plaće...a kvaliteta studija i znanje tih jadnih diplomanata su katastrofalni...

VL
TH
than
22:12 04.03.2015.

Postoji primjer Srbije gdje se dogodila devalvacija (ne ova interna koju nasi polako izvode, pa ne daje bas rezultate), ali koja svrha kada nemas sto izvoziti ? Inputi poskupljuju (jer ih kupujes za devize), dakle nafta bi poskupila, struja takodjer, plin takodjer, sirovine koje uvozis takodjer, pa bi to povuklo sve cijene, jedino sto bi poduzetnik manje placao radnika. Bi li postala nasa roba konkurentnija ? Pa niti danas nije konkurenta s ekonomijama gdje je daleko visa placa. Radili bi za manje para (realno), manje bi mogli kupiti, a javni dug bi otisao u nebesa, jer mi proizvodimo u kunama, a zaduzujemo se u € i $. Netko bi jeftino sve pokupovao i to je to. Nije devalvacija caroban stapic. I nju netko mora 'platiti'.

VL
AM
amky1
21:08 04.03.2015.

Obezvrijediti plaće, mirovine, podići rate kredita, povećati kamate i uništiti i one rijetke koji danas nekako preživljavaju je rješenje? Kuna vezana za euro nam glavu drži iznad vode, u slučaju devalvacije za 10 %, mirovina od 2000 kn će automatski realno vrijediti 1800 kn, a kad banke i osiguravajuća društva uračunaju faktore rizika i povećaju kamate vrijedit će možda 1500 kn. Da ne pričam o tome da u slučaju devalvacije kapital odlazi izvan granica lijepe naše.

VL
NV
novo vriijeme
22:48 04.03.2015.

Mi bi morali imati dovoljno vlastite hrane da bi razmišljali o devalvaciji jer bi padom standarda porasla cijena hrane koja je uglavnom uvozna. Srbi koji imaju model jeftine radne snage proizvode svu hranu pa nisu gladni a mi smo rasturili staklenike, male farme, poljoprivredna dobra uvozna hrana bi postal skupa, bili bi doslovno gladni ili jeli europski otpad što bi povećalo broj bolesnih.

VL
Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
04:00 05.03.2015.

Moramo znati da su Grci u eurozoni i da koriste euro i da su im sve obveze indeksirane uglavnom u euru,dok Hrvatska ima valutnu klazulu vezanu uz EUR.U slučaju devalvacije sve cijene će biti vezane uz vrijednost eura,i svi će zamijeniti kune za euro. Ako napravimo devalvaciju profitirati će samo jedan uski krug koji i danas živi dobro i ima, a to su banke i štediše (šverceri deviza itd), a svi ostali će biti još više osiromašeni. Nama ne treba rast produktivnosti po radniku, već nova radna mjesta u proizvodnji i postojanje uvjeta za poslovanje. Dakle zašto je jeftinije platiti istog radnika u Irskoj 5000 nego u Hrvatskoj 1500-2000 pa čemu rasprave o devalvaciji da moramo devalvirati kako bi radnik postao jeftiniji te privukli i pokrenuli investicije? O inflaciji govorimo kada dođe do općeg povećanja cijena robe i usluga, a ne povećanja cijena pojedinih artikala. Na slobodnom tržištu EU, stranac uvijek može biti jeftiniji od nas i staviti dampinške cijene na svoje proizvode a od 01.07. sve proizvedeno u EU nije više uvozno nego je i to postalo "domaće".

VL
Avatar airbizz
airbizz
20:47 04.03.2015.

Dosadašnji bankarski sistem je jedino pokazao svoju nefunkcionalnost postojanja.držati se istog nije mjerilo zdravog razuma.svi ti silni stručnjaci koji ga brane ili su neznalice i korumpirani.neka se sami prepoznaju.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.