Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

Škverovi: Agencija traži pokajnike koji će prokazati kartele

\'29.06.2010., Centar Kaptol, Zagreb - Okrugli stol o zastiti trzisnog natjecanja na kojem je sudjelovala Olgica Spevec (Agencija za zastitu trzisnog natjecanja).  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL\'
Marko Lukunić/PIXSELL
21.09.2010.
u 20:14

Škverovi su vruć krumpir Agenciji: nijedan kupac nije ponudio program održiv i prihvatljiv za Europsku komisiju

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dobila je proširene ovlasti te će od 1. listopada samostalno dosuđivati novčane kazne tvrtkama koje se dogovaraju o cijenama i podjeli tržišnih udjela. U otkrivanju prijestupnika moći će se koristiti i uslugama pokajnika, kršitelja zakona o tržišnom natjecanju koji će biti oslobođeni kazne ako prokažu ostale sudionike dogovora.

Kupci nude tek dobru volju

Vruć su krumpir u njihovim rukama programi restrukturiranja škverova pred privatizacijom. Agencija je vratila na doradu sva tri programa restrukturiranja koje su uz ponudu za kupnju brodogradilišta 3. maj, Brodosplit i Brodotrogir priložili privatni investitori. Sam proces privatizacije zapeo je tako na pretposljednjoj stubi jer Vlada ne može prodati nijedno brodogradilište prije nego što dobije suglasnost hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Europske komisije. No u Agenciji kažu da programe nisu ni proslijedili u Bruxelles jer nisu dovoljno kvalitetni i ne zadovoljavaju propisane kriterije. Zahtjev za doradu prema resornom ministarstvu i kupcima 3. maja i Brodosplita otišao je sredinom kolovoza, a za Brodotrogir ovoga ponedjeljka. Popravni za sva tri ponuđača, samoborski Div, austrijski koncern A-tec i Jadranska ulaganja, neugodna je vijest i za Vladu i za ulagače jer vrijeme teče, a dodatnu nervozu stvaraju i uznemireni radnici koji su krenuli u prosvjede. U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja na brifingu za novinare rekli su da će programe slati na doradu sve dok ne ocijene da mogu dobiti zeleno svjetlo Europske komisije. "Naša je glavna primjedba da, osim dobrih namjera, iz programa ne vidimo kako će se postići da kupljena brodogradilišta budu održiva i rentabilna", kazali su u AZTN-u. Primjerice, od samoborskog DIV-a, kupca Brodosplita, i Končarevih Jadranskih ulaganja, kupca Brodotrogira, traži se opipljiviji dokaz da imaju 40 posto vlastitih sredstava za restrukturiranje. Ipak, u Agenciji su umjereni optimisti kad je riječ o konačnu ishodu.

Status pokajnika mogu dobiti samo oni koji prvi dođu u Agenciju i prijave kartel, ispričaju sve što znaju i sudjeluju u prikupljanju dokaza.

Cijenit će presudne dokaze

Olgica Spevec, šefica AZTN-a, kaže da će pokajnici biti vrlo korisni Agenciji, a i svjetska praksa pokazuje da bez njih gotovo da i ne bi bilo otkrivenih kartela. Bit će moguće i smanjenje kazne sudionicima koji "ne pristupe prvi Agenciji", ali u postupku predoče presudne dokaze za donošenje presude. U Agenciji ističu da će iznos kazni određivati od slučaja do slučaja, neće odmah ići na maksimum.

Komentara 3

AU
aurora08
20:47 21.09.2010.

hehehehehehehe traze pokojnike heheheheehehehehehe

AU
aurora08
20:53 21.09.2010.

pokojnici javite se skverovima hahahahahahahaha

MU
Mućanin
02:53 22.09.2010.

Takvu praksu na zapadu koriste već dugo, naravno, samo u našoj opljačkanoj banana državi su se tek sada sjetili toga!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije