Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ 4 MILIJUNA FUNTI

Skupo papino putovanje u Veliku Britaniju

papa
Reuters
06.07.2010.
u 11:49

Posjet Benedikta XVI. Velikoj Britaniji mogao bi državu stajati 12 milijuna funti (14 milijuna eura) umjesto predviđenih 8 milijuna. Britanski tisak najavljuje povećanje troškova zbog sigurnosti.

VATIKAN – Sveta Stolica je službeno najavila putovanje pape Benedikta XVI. u Veliku Britaniju od 16. do 19. rujna ove godine, a posjetit će Edinburgh, Glasgow, London i Birmingham. Britanski tisak najavljuje kako će to putovanje porezne obveznike stajati 14 milijuna eura, a dodaju li se tome i troškovi koje će pokriti crkva, onda se cijena papina putovanja penje na 27,7 milijuna eura.Najprije je bilo najavljeno da će papino putovanje državu stajati osam milijuna funti, a već je i taj iznos izazvao prosvjede Britanaca u ovo vrijeme gospodarske krize.

Udruga poreznih obveznika (Taxpayer's Alliance) drži kako "ni jedan gost Velike Britanije ne bi smio toliko stajati britanske porezne obveznike".

Na putovanju u Veliku Britaniju  Benedikt XVI. posjetit će kraljicu Elizabetu II. u kraljevskoj palači Holyroodhouse u Edinburghu, predvodit će svečanu misu u parku Bellahouston Park u Glasgowu, sastat će se sa svijetom politike, kulture i poduzetništva u Westminster Hallu, sudjelovat će na ekumenskom slavlju u Westminster Abbeyju, predvodit će euharistijsku svečanost u katedrali Westminster i molitveno bdijenje u Hyde Parku u Londonu. Benedikt XVI. će predsjedati i obredom beatifikacije kardinala Johna Henryja Newmana na prostoru parka Cofton Park u Birminghamu.

 

Zanimljivo je da će to biti prvi put da se na cijelome papinu putovanju koriste usluge iste zrakoplovne kompanije, talijanske Alitalije. Na prošlom putovanju u Cipar, na primjer, tamo se išlo Alitalijinim avionom,a vraćalo se zrakoplovom ciparske kompanije Cyprus airways. Vjerojatno se sada htjelo uštedjeti, jer kada voze dvije kompanije, onda se zrakoplov vraća prazan, što povećava troškove. Ipak, za novinare akreditirane pri Svetoj Stolici koji žele biti u papinu zrakoplovu cijena je zrakoplovne karte gotovo 2400 eura, a spavanje s doručkom u hotelu za novinare iz papina zrakoplova stoji 300 eura.

Komentara 2

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
14:05 06.07.2010.

Moj boze! Dolazi papa da spazi engleze od pakla. :))

OB
-obrisani-
15:07 06.07.2010.

/Britanski tisak najavljuje povećanje troškova zbog sigurnosti./ \"\"\"\" Andjeli ce Papu da cuvaju a ako i ne biti ce i to Bozija volja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije