Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINKOVCI Umirovljeni agronom Drago Širić strastveni je kolekcionar već šest desetljeća

Skupio čak 300.000 razglednica

01.01.2009.
u 15:06

Drago Širić, umirovljeni agronom iz Vinkovaca, posjeduje 300.000 razglednica iz cijeloga svijeta. Kaže kako je to najveća zbirka razglednica u Hrvatskoj, a prikupio ju je u 60 godina bavljenja tim zanimljivim i poučnim hobijem. Počeo ih je skupljati kao dječak, a presudno je bilo kada se biciklom iz Donjih Andrijevaca, gdje je tada živio s roditeljima, odvezao u 70 kilometara udaljeni Osijek, gdje je u kiosku na središnjem trgu kupio desetak razglednica i odmah se, bez predaha, vratio kući.

– Puno sam putovao, bio u pedesetak zemalja i vraćao se s razglednicama, a i prijatelji koji znaju za moju strast, donosili su mi ih sa svojih putovanja. Razglednice su iz 170 zemalja, a to je nešto manje nego što je država u svijetu. Najdraža mi je raritetna razglednica sa spomenikom Franje Josipa u parku Lenije u Vinkovcima iz 1873. i mislim da je nitko nema – ističe Širić, pokazujući posebne albume za razglednice kojima su napunjene sve police u njegovoj radnoj sobi, ali i drugima.

Albumi su složeni prema motivima, a vinkovački kolekcionar tvrdi da postoje razglednice s 200 različitih motiva. Ima oko 2000 razglednica s motivima faune iz cijelog svijeta, a posebno je ponosan na zbirku leptira nabavljenu u Londonu. Oko 3000 razglednica je s motivima etnografije, od čega je polovica iz vinkovačkog kraja, a oko 1000 sa zemljopisnim kartama. U zbirci su i razglednice plovila, vlakova, zrakoplova te šaljivih, pa i lascivnih sadržaja.

– Prije nekoliko godina objavio sam knjigu “Vinkovci pisani starim razglednicama”, u kojoj je 216 razglednica od najstarijih do današnjih vremena, a sada radim na sličnoj knjizi u kojoj će biti preko 500 razglednica Osijeka. Takve su knjige uobičajene i ja ih imam pedesetak iz Hrvatske i drugih zemalja – kaže Širić. Velika mu je želja otvoriti muzej posvećen razglednicama. Prije rata je u dvorištu obiteljske kuće izgradio objekt u kojemu je planirao izložiti razglednice i sve što je vezano uz taj hobi, ali je u ratu uništen, pa je želja ostala samo želja.




Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije