Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smjena

Skupi a loši defibrilatori šeficu Zavoda stoje funkcije

\'HITNA POMOC 15.02.07.\'
PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
28.03.2012.
u 11:00

Defibrilatori za 128 vozila Hitne kupljeni su od, navodno, jednog od najlošijih ponuđača, a ekskluzivni posao održavanja dobio – prijatelj

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, kako neslužbeno doznajemo, do kraja tjedna više neće biti na toj funkciji. Izvještaj o tome što je Zavod dosad napravio već će se danas podnijeti ministru zdravlja Rajku Ostojiću.

Pacijentima "ulaze u trbuh"

Osim što ministar zdravlja, doznajemo, nije zadovoljan provedbom reorganizacije HMP-a, posebice komunikacijom državnog i županijskih zavoda, te njihovom povezanošću s centrima obiteljske medicine, M. Grba-Bujević morat će objasniti i kako je na natječaju, vrijednom više od milijun dolara, za opremanje 128 vozila Hitne pomoći defibrilatorima, pobijedila tvrtka ZOLL Medical Corporation, navodno jedan od najlošijih ponuđača.

Zanimljivo je da je jedini zastupnik ZOLL-a u Hrvatskoj tvrtka Kardian, vlasnik koje je Karlovčanin Milan Ljubotina, ravnateljičin dobar prijatelj i sugrađanin. Pobjedom ZOLL-a na natječaju tvrtka ravnateljičina prijatelja dobila je dugogodišnji ekskluzivan posao održavanja i servisiranja defibrilatora u svim vozilima. Riječ je o tome, tvrde upoznati, da je na tom natječaju, koji je inače financirala Svjetska banka, u sklopu kredita koji je za Milinovićeva mandata odobren Hrvatskoj za reorganizaciju HMP-a, vrijednom više od milijun dolara, pobijedio ZOLL. Njegova ponuda bila je među najvišima, a ni specifikacije uređaja nisu odgovarale onima koje su se prvotno tražile u natječaju, a poslije se mijenjale.

– Uređaj je trebao biti proizveden barem 2009. godine, a u vozila su stavljeni oni proizvedeni 2006. – tvrde neki od ponuđača, koji su se i žalili tadašnjem ministarstvu zbog nepravilnosti. Dodaju i da spomenuti model nije imao mogućnost punjenja baterije na 12 već samo na 220V pa su tek kupljeni defibrilatori morali na preinaku kako bi se mogli puniti u vozilima. Na ZOLL-ove defibrilatore žale se i liječnici koji kažu kako im se u odnosu na stare čini da su "prešli s konja na magarca".

– Preširoki su pa osim što pacijentima koji u vozilu sjede "ulaze u trbuh" i žice su s krive strane pa ih moramo micati kako bismo očitali podatke s ekrana. M. Grba-Bujević sve navode o namještanju natječaja opovrgava i kaže da je osim odobrenja zavoda na natječaj svoj potpis stavilo i povjerenstvo MZSS, ali i stručnjaci Svjetske banke.

Vlasnika samo poznaje

– Poznajem vlasnika Kardiana, no nismo prijatelji – tvrdi i dodaje da je riječ o podvalama te da nikome nije pogodovala. Priče o namještanju natječaja opovrgava i tadašnji državni tajnik u MZSS-u dr. Dražen Jurković, kojeg se uz ravnatelja karlovačke bolnice Nedjeljka Strikića spominje kao aktera. Kaže da o svemu ništa ne zna, no ni za koga neće staviti ruku u vatru jer su uvijek moguće "igre" sa specifikacijama. Ne vjeruje ipak u takav scenarij jer je sve moralo proći kontrolu Svjetske banke.

Komentara 14

DU
Deleted user
11:37 28.03.2012.

Evo prilike za Keleuvu da nakon što je uništila sve dobro u HP Zagreb, uništi i Zavod. Molim te, povedi sa sobom i Krkača da ljudi malo odahnu.

DO
doktorica
11:45 28.03.2012.

a tu Keleuvu nitko ne miče,izgleda da je \"podobnija\" od drugih,nakon svega?!

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
11:02 28.03.2012.

Valjda nema SDP-ovu iskaznicu, da ima moglo joj je i umrijeti 500 pacijenata pa ne bi bilo problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije