Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Havanski biennale

Skulptura Osame bin Ladena na Kubi prerasla u hit

'People look at a hyper-realistic sculpture of Al-Qaeda leader Osama bin Laden by Cuban artists Julio Castro, Manolo Castro and Alberto Lorente displayed at the Superior Institute of Arts in Havana du
'STR'
10.05.2012.
u 20:00

Skulpturu nisu mogli ignorirati ni američki mediji premda, jer je Kuba već godinama pod sankcijama, o Biennalu ne objavljuju vijesti

Osama bin Laden pojavio se na Kubi! Doduše, nije riječ o reinkarnaciji vođe Al-Qa'ide kojega su prije godinu dana američki specijalci likvidirali u njegovu skloništu u pakistanskom gradu Abbottabadu, a potom bacili u ocean, već o nevjerojatno realističnoj skulpturi koja je jučer predstavljena tijekom 11. biennale u Havani. Julio Castro, Alberto Lorente i Manolo Castro proteklih su godinu dana izrađivali skulpturu koja je već prvi dan otvorenja izložbe privukla velik broj posjetitelja i postala svojevrsni kulturni hit.

Pročešljali fotografije

Hiperrealistično načinjeno, tijelo do prije godinu dana najtraženijeg terorista na svijetu, odjeveno je u saudijsku odjeću, s turbanom na glavi, a skulptura je položena u središte jedne od prostorija Centra suvremene umjetnosti Wilfredo Lam u kojemu se Biennale održava. Skulptura tijela toliko je vjerno načinjena da su pojedini posjetioci čak provjeravali nije li riječ o živom umjetniku maskiranom u Bin Ladena iz mlađih dana koji u sklopu izložbe izvodi performans.

– Svim smo detaljima posvetili maksimalnu pažnju, skulptura je izrađena s velikom preciznošću i strpljenjem – kažu umjetnici, koji su za ovaj projekt "pročešljali" desetke Bin Ladenovih fotografija kako bi vjerno u vosku reproducirali svaki djelić fizionomije ozloglašenog saudijskog terorista. Mladim umjetnicima koji djeluju na Kubi ovo je prvi rad koji je privukao svjetsku pozornost, a upravo je privlačenje zanimanja svjetske javnosti bio cilj uprave Biennala.

Izvrstan marketing

Naime, iako se ova izložba, koja okuplja umjetnike Južne Amerike i Kariba tradicionalno održava već 11 godina zaredom, iako na njoj nastupaju i najveći umjetnici tog dijela svijeta, o samom se Biennalu u SAD-z vrlo malo zna. Kako je Kuba još od šezdesetih godina prošlog stoljeća pod američkim sankcijama, vijesti o kulturnim zbivanjima na Crvenom otoku gotovo se i ne probijaju na jedno od najbogatijih tržišta umjetnina, pa je uprava Biennala, zajedno s umjetnicima, izvela svojevrsni pothvat kao prepisan iz udžbenika o gerilskom marketingu.

– Izložili smo hiperrealističnu skulpturu čovjeka za čiji su život Amerikanci prije godinu dana bili spremni platiti suhim zlatom i naravno da je to moralo imati odjeka. Amerikanci mogu ignorirati naše cigare, ali kada smo izložili tijelo terorista – a Bijela kuća ne želi objaviti čak Osamine fotografije – mediji to nisu mogli ignorirati, kažu u upravi havanskog Bienbala, koji će trajati nekoliko tjedana.

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:52 10.05.2012.

Jak hit!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije