Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Škrlec: Europska komisija potvrdila - u slučaju razdjelnika građani nepravedno kažnjeni

– Bez provedbe obvezne procjene troškovne učinkovitosti i spornim pravilnikom država kontinuirano oštećuje građane – poručuje Škrlec i dodaje da sadašnja Vlada treba što prije ispraviti nastalu situaciju u korist građana i borbe protiv energetskog siromaštva
01. travnja 2016. u 13:28 1 komentara 929 prikaza
Davor Škrlec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec zaprimio je odgovor Europske komisije na prioritetno pitanje koje je uputio u veljači potaknut sve većim nezadovoljstvom građana o zakonski propisanoj ugradnji razdjelnika, priopćio je ORaH.

U priopćenju podsjećaju da je posljednjom izmjenom Zakona o tržištu toplinske energije (NN 95/15) Vlada Republike Hrvatske obvezala sve vlasnike stanova u višestambenim zgradama na ugradnju razdjelnika topline te su uvedene i novčane sankcije za građane ako ne ugrade obvezatne uređaje u zadanom roku. Međutim, kako dodaju u priopćenju, Europska komisija nalaže Direktivom 2012/27/EU o energetskoj učinkovitosti uvođenje sustava individualnog mjerenja potrošnje toplinske energije do kraja 2016. godine samo ako je ugradnja tehnički i ekonomski opravdana. 

Na pitanje Komisiji jesu li spomenutom Direktivom predviđene sankcije za građane, i to bez prethodno provedene tehničke i troškovne analize izvodljivosti ugradnje mjernih uređaja i ponude alternativne troškovno učinkovite metode, u svom odgovoru zastupniku Škrlecu povjerenik za klimatsku i energetsku politiku, Miguel Arias Cañete, navodi:

''Ako uporaba pojedinačnih brojila nije tehnički izvediva ili troškovno učinkovita, za mjerenje grijanja upotrebljavaju se pojedinačni razdjelnici troškova grijanja za mjerenje potrošnje topline na svakom radijatoru, osim ako država članica dokaže da bi postavljanje takvih razdjelnika bilo troškovno neučinkovito. Zahtjevi Direktive minimalni su zahtjevi, a države članice mogu uvesti opće primjenjive obveze koje ne podliježu uvjetima gospodarske izvedivosti te ne moraju to opravdati studijom izvedivosti. Direktiva zahtijeva da države članice utvrde pravila o sankcijama primjenjivima u slučaju nepoštovanja nacionalnih odredaba donesenih u skladu s Direktivom, ali ne određuje tko bi trebao biti odgovoran za (ne)postavljanje mjernih uređaja već se ta odluka prepušta državi članici.''

Škrlec ističe da je Vlada RH pod krinkom Europske unije na vlastitu ruku donijela odluku o kažnjavanju građana ako ne ugrade razdjelnike u propisanom vremenskom roku.

– Direktiva jasno govori tko su ''stranke obveznice'' za provedbu mjera energetske učinkovitosti, a to su distributeri energije, dok države članice određuju tko je odgovaran za njihovu provedbu, što nikako u ovom slučaju nisu i ne smiju biti građani. Iz odgovora Komisije očigledno je i kako je Vlada RH propustila obavijestiti Komisiju o novouvedenim sankcijama u 2015. godini – dodaje Škrlec.

– Zahvaljujući odgovoru Komisije na moj upit napokon je jasno kako je bivša Vlada RH nepravedno implementirala Direktivu, što je dovelo do neopravdanih troškova građana. Bez provedbe obvezne procjene troškovne učinkovitosti i spornim pravilnikom država kontinuirano oštećuje građane – poručuje Škrlec i dodaje da sadašnja Vlada RH ne smije biti talac pogrešnih odluka bivšeg ministra Vrdoljaka već treba što prije ispraviti nastalu situaciju u korist građana i borbe protiv energetskog siromaštva.

– Odgovornost bi morali nositi upravo oni koji isporučuju električnu i toplinsku energiju, a nisu osigurali odgovarajuće mjere energetske učinkovitosti. Smanjivanje cijene energenata nije način da se ispravlja loša provedba Direktive – smatra Škrlec koji poziva ministra Panenića da se snažno posveti toj problematici i što prije ispravi pogreške bivšeg ministra. U protivnom pogreške bivše Vlade postat će pogreške sadašnje Vlade RH – zaključuje Škrlec.

>> EU parlament: Nema toga, zaboravite na spalionicu otpada 

>> EU parlament: Zagreb mora odustati od spalionice

tužne priče glumaca
Imali su slavu i novac, a zbog loših odluka završili su na prosjačkom štapu, neki i ispred pučke kuhinje
američki nosač zrakoplova USS Carl Vinson
OZLIJEĐENO SEDAM OSOBA
Drama u Južnom kineskom moru: Američki F-35 srušio se na nosač aviona, pilot se katapultirao
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • EldersRealm:

    Zar ovo nije vijest za naslovnicu? Dokad će se štititi SDP-HNS mafijaška hobotnica?