Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvan zlatnog kaveza

'Skrbnici su potpisali da štićenike sele, a nikad ih nisu vidjeli'

'20.12.2012., Dugo Selo - Centar za rehabilitaciju Stancic pruza usluge smjestaja, zdravstvene skrbi, njege, odgoja i osposobljavanja po posebnim uvjetima, radne rehabilitacije te niza okupacijskih i
'Borna Filic/PIXSELL'
Autori: Romana Kovačević Barišić, Sonja Hoffman
18.05.2013.
u 12:00

Opačić: Povećat će im se kvaliteta života, moći će sami odlučivati o malim stvarima

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike, potpisala je jučer ugovor o provedbi projekta Transformacija i deinstitucionalizacija centara za rehabilitaciju Stančić i Zagreb. Otvoreno društvo odobrilo je 3,5 milijuna dolara za taj projekt te je potpisivanju nazočila i Judith Klein.

Male stvari

Od 458 korisnika s mentalnim teškoćama u tim domovima, planira ih se do 410 premjestiti u stanove u zajednici, kako ih već živi 354. – Povećat će im se kvaliteta života, moći će sami odlučivati o malim stvarima koje njihov život čine kvalitetnijim. Kad sam pitala jednu korisnicu što joj je najbolje, rekla je: Prati suđe! Zlatni kavez dobar je smještaj, ali za one koji mogu, u zajednici je bolje – rekla je M. Opačić, naglasivši da oni koji ne mogu samostalno živjeti ostaju u domovima, kamo se mogu vratiti oni koji se ne budu mogli snaći. – Nećemo zemljište pretvoriti u golf-terene i slične gluposti koje su se čule – poručuje Opačić.

Djelatnici centra tvrde pak da situacija s iseljavanjem nije bajna. Upozoravaju da se iz Ministarstva na njih vrši pritisak i da im se, ne napišu li mišljenja da su štićenici sposobni živjeti u stanovima, prijeti otkazima.

– Nisam bila protiv programa, ali ne na ovakav način – kaže Željka Sedinić, socijalna radnica koja je podnijela ostavku u stručnom vijeću koje treba procijeniti jesu li štićenici sposobni živjeti po stanovima. Ostavku je dala jer su se, tvrdi, suglasnosti o premještanju štićenika nabavile prije procjene sposobnosti, pa se sada od vijeća traži da ih potvrdi.

– Od socijalnih ureda, koji su skrbnici onima bez roditelja, nabavljene su suglasnosti za 40-ak štićenika, a ti ih socijalni radnici nikada nisu ni vidjeli – objasnila je. Isto su, tvrdi, učinili i s roditeljima 20 štićenika kojima su, kad su potpisali suglasnost, dana samo usmena obećanja da će im biti dobro i da će se moći vratiti požele li. – Kakva je to stručna procjena kada je naš posao samo da kažemo tko će ići u prvoj, a tko u drugoj turi – pita se. Sada joj se prijeti otkazom, a zbog mobbinga kolega koji stoje uz upravu morala je otići na slobodne dane.

– Kada me netko uvjeri da će štićenicima biti dobro u tim stanovima, kleknut ću pred sve koji su podržavali program i reći oprostite – rekla je Sedinić. Dodala je i da se to neće dogoditi jer su na njeno pitanje tko će kuhati dijetne obroke za bolesne štićenike predstavnici Ministarstva odgovorili: Bit će jedinstven jelovnik u stanu, neka svi jedu dijetno!

Agresivni i izvan sebe

– Medicinska sestra će štićenike posjećivati jednom tjedno, a ostatak ovisi o njegovateljima i Hitnoj – kaže. A Vesna Morhorko iz Radničkog vijeća u Stančiću upozorava da se pritisak vrši i na same štićenike. – One koji išta razumiju odvode na razgovore i uvjeravaju ih da ih roditelji ne vole ako ne potpišu suglasnost, pa se na odjele vraćaju agresivni i izvan sebe – otkrila je. Ovakva je situacija nastala nakon što su iz Ministarstva imali u travnju sastanak s roditeljima, većina kojih nije pristala potpisati suglasnost.

– Tražili smo jamstvo da se djeca mogu vratiti, i ugovor s Otvorenim društvom na uvid, no odgovor nismo dobili – rekao je Josip Špišić, predsjednik udruge roditelja Oaza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije