Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u saboru

'Skraćivanje roka valjanosti osobne iskaznice je još jedan namet za građane'

djakic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.05.2015.
u 14:58

HDZ-ov Josip Đakić dodaje kako je to "još jedan bespotreban namet na hrvatske građane"

Skraćivanje roka valjanosti nove elektroničke osobne iskaznice sa deset na pet godina, saborska je oporba danas tijekom rasprave o Zakonu o osobnoj iskaznici, nazvala još jednim nepotrebnim nametom na građane. Naime, nova osobna iskaznica trebala bi sadržavati čip na kojemu će biti pohranjeni podaci, ispisani u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice, a na čip će se uz to moći pohraniti jedan ili dva certifikata - identifikacijski i potpisni.

Predlagatelj zakona, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković objasnio je da skraćivanje roka valjanosti nove iskaznice vidi kao najoptimalnije rješenje.

- Samo nekoliko zemalja u Europskoj uniji ima rok od deset godina, to je složeno tehničko pitanje i iziskuje velika materijalna sredstva - tvrdi Tonković.

Laburist Dragutin Lesar Tonkoviću je odgovorio da državna vlast i uprava postoji upravo zato da tehnička rješenja prilagođava građanima i njihovim potrebama i interesima, a ne obrnuto.

- U doba olovke, gumice, papira i indiga, kad su osobne bile plastificirani komadić papira vrijedile su 10 godina, a sada kada je elektronika toliko napredovala, skraćujemo valjanost osobne iskaznice na pet godina – čudio se Lesar.

Kraćim rokom valjanosti nije bio zadovoljan ni HDSSB-ov Krešimir Bubalo.

- Ako čip ne može izdržati 10 godina onda tražite drugi čip. Poslije toliko troškova koje imaju naši sugrađani još trebamo nabijati trošak osobnih iskaznica svako malo. To je korak unazad – prigovorio je Bubalo.

HDZ-ov Josip Đakić dodaje kako je to "još jedan bespotreban namet na hrvatske građane".

Ni nezavisnom Branku Vukšiću ovakva izmjena nema smisla, pa ne vidi razloga zašto bi je podržao. - Osobna iskaznica vrijedi samo kao identifikacija i ako nema na njoj zdravstvene, vozačke, ako nema onih dokumenata koje trebate za bilo koji proces te morate vaditi izvod iz matične knjige rođenih ili vjenčanih, pa domovnicu i koje sve dokumente, onda ta iskaznica ne vrijedi ništa – kazao je Vukšić, a SDP-ov Draženko Pandek mu je odgovorio kako bi upravo ovo uvođenje čipa bilo nešto od čega bi objedinjavanje počelo.

- Morate početi graditi od temelja, ne možete početi graditi krov. Ovo je upravo temelj za to da se svi drugi propisi mogu promijeniti – objasnio mu je Pandek koji kraći rok valjanosti vidi kao sigurnosnu mjeru s obzirom na napredak u informatici.

>> Stanka zbog Imunološkog zavoda. Šuker: Imunološki je slika i prilika neodlučnosti ove Vlade

Komentara 4

SG
smigoc994@gmail.com
16:26 21.05.2015.

samo nameti.ovi nista drugo ni ne znaju

MA
marijaqwer
16:12 21.05.2015.

Kraci rok trajanja uz dvostruku cijenu, znace poskupljenje od 400% za isti dokument.Zarada koju ocekuju je ujedno i jedini razlog i svrha za promjenu osobne iskaznice.

OB
ObrenM
19:40 21.05.2015.

Kako Tonkovica nije sramota pravdati uvodjenje kratkorocnog cipa ,jer bi trajniji bio jos skuplji.Koja demagogija,kada sve to placaju gradjani s tim,da ce krvopijama preostati jos dosta novca nakon pokrivanja "enormnih"troskova.Sa cijenom jedne osobne moglo bi se iz Kine uvesti bar desetak cipova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije