Naslovnica Vijesti Svijet

Škotski sud proglasio nezakontiom Johnsonovu suspenziju britanskog parlamenta

Johnsonov plan za Brexit do 31. listopada zaustavljen je na škotskom sudu gdje je proglašen nezakonitim
11. rujna 2019. u 13:06 0 komentara 298 prikaza
Foto: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL

Najviši škotski sud odlučio je u srijedu da je odluka britanskog premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta nezakonita, no ona neće utjecati na odgodu početka novog zasjedanja za pet tjedana. 

Parlament je prolongiran ili suspendiran u utorak rano ujutro do ponedjeljka 14. listopada, mjera za koju Johnsonovi protivnici kažu da joj je cilj spriječiti zastupnike da blokiraju Brexit bez dogovora 31. listopada.

Premijerov ured je najavio da će se žaliti na odluku škotskog suda. "Razočarani smo današnjom odlukom i žalit ćemo se Vrhovnom sudu Velike Britanije", izjavio je Johnsonov glasnogovornik.

Odluka suda neće utjecati na suspenziju parlamenta koja je počela u utorak rano ujutro. Razlog tome je što škotski sud nije dao nikakvu naredbu da se suspenzija ukine uoči saslušanja pred Vrhovnim sudom u Londonu koje počinje u idući utorak.

U obrazloženju presude koja je donesena jednoglasno piše kako suci vjeruju da je Johnsonova odluka motivirana "neopravdanom željom da se obuzda parlament".

Zastupnici bi se trebali vratiti u klupe 14. listopada kada će novu sjednicu otvoriti kraljica i iznijeti vladin plan zakonodavnih aktivnosti. Britanija bi iz EU-a trebala izaći 31. listopada.

Skupinu od 75 škotskih zastupnika koji su za ostanak u EU-u i koji su podnijeli tužbu predvodi Joanne Cherry iz škotske Nacionalne stranke koja je nakon presude zatražila hitno sazivanje parlamenta.

Slična tužba nalazi se i pred Vrhovnim sudom, najvišem sudu u Ujedinjenom Kraljevstvu koji će o njoj raspravljati 17. rujna.

Pravosudne odluke u dvjema sličnim tužbama trebaju biti donesene u Ujedinjenom Kraljevstvu.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.