Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Gotovo polovica gejeva i lezbijki želi imati djecu u Hrvatskoj

U Sjevernoj Makedoniji održana prva homoseksualna povorka
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL
1/3
17.10.2019.
u 10:13

Njihova prava na roditeljstvo najmanje podržavaju heteroseksualci koji su roditelji, religiozni te tradicionalni, pokazalo je istraživanje ''Putevi do roditeljstva LGBTIQ osoba u Hrvatskoj: tko želi postati roditelj i kako?''

Iako im još hrvatski zakoni ne omogućavaju ni posvajanje, ni udomljavanje djece, ni potpomognutu oplodnju, gotovo polovica LGBTIQ osoba (46%) koje žive u Hrvatskoj želi u budućnosti imati djecu, njih nešto više od trećine (35%) ne zna još odgovor na to pitanje, a gotovo petina (19%) ne želi imati djecu.

Usvajanje djece i udomiteljstvo za gejeve i lezbijke najpoželjnije su metode formiranja obitelji, a njihovi partneri najvažniji izvori podrške za roditeljstvo. Pokazalo je to istraživanje “Putevi do roditeljstva LGBTIQ osoba u Hrvatskoj: tko želi postati roditelj i kako?” koje su na uzorku od 486 LGBTIQ osoba bez djece te njih 24 koji već imaju djecu provele Marina Štambuk sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, Maja Tadić Vujčić s Instituta Ivo Pilar, Marina Milković iz Centra za socijalnu skrb Zagreb te Antonija Maričić za znanstveni časopis Revija za sociologiju. Ispitanici u dobi od 18 do 54 godine anketirani su šest mjeseci u ljeto i jesen 2016. preko interneta, njihova prosječna dob bila je 28 godina i većina sudionika istraživanja (62%) živjela je u većem gradu.

Polovica ih je bila u vezi, a gotovo dvije trećine LGBTIQ osoba izjasnile su se da su homoseksualne orijentacije, njih 22% biseksualne, 3% navelo je da su panseksualci, 6% nije navelo svoju seksualnu orijentaciju, 1% označilo ju je kao “ostalo”... Kad se gleda obrazovna struktura ispitanika, više od trećine njih bili su studenti (37%), oko 30% ih je završilo fakultet, a njih 40% ima završenu srednju školu. Polovica ih je zaposlena. Među petinom koja se izjasnila da ne želi djecu u prosjeku su stariji. LGBTIQ osobe koje žele u budućnosti imati djecu imaju i veću podršku obitelji, prijatelja i drugih osoba u usporedbi s onima koji ne žele djecu.

Trećina ispitanika koji ne žele imati djecu ne žele ih jer drže da su djeca velika odgovornost, da bi im bila ograničena osobna sloboda. Većina od 24 LGBTIQ osoba iz istraživanja koje imaju djecu postale su roditelji u prijašnjim heteroseksualnim vezama, a među ispitanicima koji su pokušavali postati roditelji najčešće je korištena metoda potpomognute oplodnje. Iako je u Hrvatskoj potpomognuta oplodnja zakonski moguća samo za heteroseksualne parove, homoseksualci mogu otići u inozemstvo u zemlje koje je omogućavaju i za njih. Sad kad znamo kako stoje stvari s motivacijom i željom LGBTIQ osoba za roditeljstvom, bitno je znati i kakvi su stavovi heteroseksualne većine u odnosu na lezbijke i gejeve koji žele postati roditelji.

Istraživanje “Stavovi heteroseksualnih osoba u Hrvatskoj prema pravu na roditeljstvo lezbijki i gejeva: efekt tradicionalnog stava prema rodnim ulogama” objavljeno u Reviji za sociologiju, provele su Željka Kamenov, Aleksandra Huić, Margareta Jelić s Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Istraživanje je provedeno preko interneta na uzorku od 992 heteroseksualca iz Hrvatske, zapravo većinski iz Zagreba, u dobi od 18 do 79 godina, među kojima je bilo 70% žena. Većina anketiranih heteroseksualaca – 79,9% ima završeni fakultet, u gradovima živi 87,5%, a od toga čak 60% živi u Zagrebu. U prosjeku su stari 34,5 godina.

Njih nešto više od trećine (36,6%) ima djecu. Istraživanje je pokazalo da ispitani heteroseksualci manje podržavaju roditeljska prava gej muškaraca nego lezbijki te da žene imaju pozitivnije stavove od muškaraca prema roditeljskim pravima i gejeva i lezbijki. Prava lezbijki i gejeva na roditeljstvo više podržavaju manje religiozne osobe i ispitanici lijevog političkog opredjeljenja te oni koji žive u izvanbračnoj zajednici. Negativnije stavove prema pravu na roditeljstvo gejeva i lezbijki pokazali su heteroseksualci koji su tradicionalniji te oni koji su i sami roditelji.

Video: Pride Split

Komentara 56

KO
komunikolog
10:25 17.10.2019.

Ja želim imati Audi Q3?

JO
jozoblekic
10:32 17.10.2019.

Nek usvoje manulića

Avatar niwrad
niwrad
10:35 17.10.2019.

Takozvano "LGBT posvajanje" nema apsolutno nikakve dodirne točke s posvajanjem kao društvenom kategorijom, nego je to obična aktivistička fraza nametnuta javnosti od strane raznih aktivista. Naime, LGBT je akronim koji se odnosi na kolektivnost lezbijki, gay, biseksualnih i transrodnih/transseksualnih osoba. POSVAJANJE pak poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kod posvajanja, nitko nikad nije gledao pripadnost kolektivu, nego UVJETE koji su najbolji za zbrinjavanje i zaštitu djeteta. Pošto je standard da djeca imaju majku i oca i pošto se kroz taj standard djeca identificiraju i uspoređuju s drugom djecom, uspostavljen je prvi i osnovni uvjet za dobrobit djeteta, a to je da bude u zajednici s muško-ženskim parom. Nakon toga su uvjeti da posvojitelj može biti osoba u dobi od najmanje dvadeset i jedne godine, da je od posvojenika starija najmanje osamnaest godina, da nije kazneno gonjena, da je financijski zbrinuta, itd., itd. Oni koji zadovoljavaju te UVJETE mogu biti članovi svakakvih kolektiva. Nikoga to ne zanima. Kroz cijelu povijest posvajanja to je bilo jasno svakome i svi zakoni su ustrojeni kroz tu prizmu. Onda se pojavio gej aktivizam. Njegovom pojavom fokus se sa UVJETA dobrobiti djeteta seli na pripadnost LGBT kolektivu i sad bi mi kao trebali maknuti prvi i osnovni UVJET (majka-otac) a sve da se zadovolje ŽELJE pripadnika onih koji pripadaju navedenom kolektivu. Neće ići.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije