Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZRIJEŠENA DVOJBA Ministarstvo se odlučilo za rješenja postojeća u većini zemalja EU

Školski ravnatelj na dužnosti dok dobro radi

primorac3.jpg
import
07.04.2008.
u 22:08

Iako je utorak u Ministarstvu obrazovanja postojala dvojba kako regulirati položaj ravnatelja, kasno sinoć i to je riješeno. Odlučeno je da se koriste rješenja postojeća u većini zemalja Europske unije i da se mandat ravnateljima ne ograničava. Naime, u jednoj varijanti razmišljalo se o tome da im se dužnost ograniči na dva mandata po pet godina. – Priklonili smo se ipak modelu po kojem se ravnatelji imenuju na neodređeni rok, a samo o kvaliteti njihovog posla i rezultatima ovisit će koliko će ostati na toj dužnosti – prokomentirao nam je ministar prof. dr. Dragan Primorac.

Ograničenje mandata ravnatelja imaju, primjerice, Mađarska i Slovenija, no ministru Primorcu i njegovim suradnicima, ali i njihovim partnerima prihvatljivije je bilo drukčije rješenje, kojim nije definirano koliko može trajati mandat ravnatelja. Ako ima dobre rezultate, ako je uspješan i ako su njegovim radom svi zadovoljni, onda ograničenja nema. Ako ne ispunjava svoje dužnosti i ako nije uspješan, onda ga se može smijeniti – objašnjava Primorac.

Ravnatelja imenuje Školski odbor, ali uz prethodnu suglasnost ministra. Ako ministar u roku od petnaest dana ne reagira, smatra se da je dao suglasnost.

Pojednostavnjena je, bolje rečeno, otvorena mogućnost smjene ravnatelja kako se ubuduće više ne bi ponovio slučaj Jagodnjak. Ravnatelja smjenjuje Povjerenstvo u kojem su mjerodavni državni tajnik i ravnatelj uprave te ravnatelj prosvjetne inspekcije. Smijenjeni ravnatelj škole u sljedećih deset godina ne može u nekoj drugoj školi obnašati tu dužnost.

Ministar Primorac ističe da je ravnatelj odgovoran za napredovanje, odnosno rezultate vanjskog vrednovanja škole.

Licenciju bi ravnatelji stjecali jednogodišnjim obrazovanjem kroz posebno kreiran sveučilišni program. Trebali bi ovladati novim, potrebnim im znanjem iz područja prava i ekonomije.

Odredit će im se jedno razdoblje za dodatno obrazovanje, a osim ravnatelja taj jednogodišnji “studij” mogu završiti i ostali koji jednoga dana planiraju sjesti u ravnateljsku fotelju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije