Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U BiH sve više učenika iz Gunje

Školovanjem u Brčkom gube dječji dodatak, a opet se isplati

brčko
Arhiva VL
28.09.2009.
u 16:10

Naši zakoni pretpostavljaju da se u inozemstvu obrazuju djeca iz bogatih obitelji, a ne iz nužde, ali opet sam “u plusu” 500 kuna mjesečno, priznaje Mirsad Pezerović.

Nakon što je ukinut besplatan prijevoz učenika, ove je godine pedesetak osnovnoškolaca iz Gunje školovanje odlučilo nastaviti u Brčkom (BiH), koje od toga sela dijeli samo Sava. Umjesto da plaćaju skupe mjesečne autobusne karte do Županje ili Vinkovaca, koje im roditelji s malim primanjima ne mogu priuštiti, na nastavu u brčanske srednje škole mladi Gunjanci odlaze najčešće pješice ili biciklima.

To nam je spas!
– U sadašnjoj je situaciji Brčko za moju obitelj spas! Moja je mirovina, naš jedini prihod, 2100 kuna, dok je karta do Županje oko 800 kuna. Time dolazimo do paradoksa. Zbog toga što se školuje u drugoj državi, izgubio je pravo na dječji dodatak jer naši zakoni pretpostavljaju da se u inozemstvu školuju djeca iz bogatih obitelji, a ne iz nužde kao što je ovdje slučaj. Na jednoj ću strani, znači, uštedjeti, a na drugoj izgubiti, ali što je, tu je.

Opet sam, čini mi se, izabrao bezbolnije rješenje kojim sam “u plusu” 500 kuna mjesečno – smatra Mirsad Pezerović. S upisom sina u trgovačku školu, ističe, nije bilo nikakvih problema, a njemu, kao i ostalim đacima iz Gunje, omogućeno je pohađanje nastave po hrvatskom programu. Nakon završetka obrazovanja svima će, potvrđeno je iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, stečene diplome biti nostrificirane.

– Postupak nostrifikacije je vrlo jednostavan i stoji samo 200 kuna, s tim što postoje kategorije koje su oslobođene plaćanja te pristojbe. Poslije priznavanja diploma naši učenici mogu nastaviti školovanje u Hrvatskoj ili stečeno zvanje upisati u radnu knjižicu – kaže državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić.

Lokalne vlasti u Gunji utvrdile su privremeni model sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca, prema kojem se za svakoga učenika izdvaja 250 kuna za kartu do Županje i 600 kuna do Vinkovaca.

Pomoć im nije dovoljna
– Iz općinskog proračuna se za to izdvaja približno 30.000 kuna za rujan. Za sljedeće razdoblje rješenje ćemo, poput ostalih, tražiti u dogovoru sa županijskim vlastima i prijevoznicima – kaže općinski načelnik Vladimir Crnov.

No, većina roditelja srednjoškolaca misli da je ta pomoć Općine nedostatna pa se sve više učenika koji su školovanje počeli u Hrvatskoj, čak i završili prvi i drugi razred u Županji ili Vinkovcima, prebacuje u srodne srednje škole u Brčkom.

Komentara 2

LO
loza
18:30 28.09.2009.

odljev mozgova?

SC
Scanius
09:11 29.09.2009.

Još veci paradoks je ova situacija koja se sprema i koju su potvrdili i predstavnici brckog i rektorica ljubljanske univerze. Ljubljanska univerza preuzet ce sistem visokoskolskog obrazovanja u brckom sto znaci da ce se programi iz ljubljane provodit u brckom i na kraju ce diplomanti dobit diplomu ljubljanske univerze znaci diplomu EU bez nostrifikacije i dodatnih komplikacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije