Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Škola u Oslu djecu doseljenika stavila u poseban razred

Ravnateljica škole tvrdi da se mladi Norvežani u razredima osjećaju kao manjina, a neki su se čak odlučili upisati u drugu školu.
28. studenoga 2011. u 17:51 13 komentara 67 prikaza
'SLAVONIJA 01.10.2009. VUKOVAR - ucionice vukovarskih srednjih skola do daljnjeg ostaju prazne Branimir Bradaric/Vecernji list'
Foto: 'Branimir Bradaric/Vecernji list'

Skandinavske zemlje na glasu su kao demokratske, miroljubive i tolerantne, no slučaj norveške srednje škole Bjerke mogao bi uzdrmati taj imidž. U toj su srednjoj školi u Oslu, naime, učenike stranog podrijetla odijelili u posebne razrede nakon što je velik broj Norvežana odlučio promijeniti školu, prenosi Telegraph.

– Ovo mi je prvi glas o tome, to je to potpuno neprihvatljivo – komentirao je vijest o segregaciji povjerenik za obrazovanje iz Osla Torge Ødegaard, nakon čega je školu prisilio da roditeljima pošalje pismo u kojemu im se objašnjava štetnost ovakve organizacije razreda i izražava žaljenje zbog "pogreške".

Sporna je reorganizacija dospjela u javnost tek nakon što je Avtar Singh, građanka pandžapskog podrijetla, ravnateljicu Gro Flaten upitala zašto u razredu njezina sina Gurjota nema učenika norveškog podrijetla. Ravnateljica je rekla da su se neki mladi Norvežani u razredima osjećali manjina pa se su odlučili upisati u drugu školu.

Norveška se suočava s problemom integracije 420 tisuća useljenika nenordijskog podrijetla koji su u zemlju došli između 1990. i 2009. godine, a koji čine 28 posto stanovništva Osla. Rasprava o imigrantima postala je posebno osjetljiva nakon masovnog ubojstva koje je izvršio Anders Breivik, protivnik doseljenika, posebno onih islamske vjere.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • treble:

  koliko su nama vadili mast za srbe a usporedo sa nama na zapadu je srednji vijek kad su manjine u pitanju. zapadnjacima i u evropi i u amerikama je rasizam urođeni refleks.

 • -obrisani-:

  Štto bi vi učinili za vašu djecu u takvoj situaciji?

 • Ugo Kajvez:

  Oni su dio civizirane europe koja soli pamet drugima !? ...........