Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brutalno ih tukli

Škola strave: Pronašli kosti dječaka nestalih prije 50 godina!

kosti,florida (1)
Foto: REUTERS/Pixsell
1/6
02.09.2013.
u 18:26

Popravni dom ''Arthur G. Dozier škola za dječake'' na Floridi bio je sve samo ne preodgojna ustanova. Dječake se ondje brutalno tukli, a nakon ovog otkrića javile se su i sumnje da su neki od njih ubijeni

Jezivu tajnu više od 50 godina čuvao je maleni proplanak u blizini popravnog doma ''Arthur G. Dozier škola za dječake'' na Floridi. Sve dok nedavno istraživači sa sveučilišta Južne Floride ondje nisu iskopali mnogobrojne kosti dječaka za koje se vjeruje da su pripadale štićenicima doma koji su vođeni kao odbjegli.

Otkopavanje kostiju započelo je nakon što su forenzičari uz pomoć detektora i pregledavajući stare registre označili 31 mjesto na kojem bi se mogle nalaziti ljudske kosti. Njih su označili bijelim križevima te time odali počast dječacima, a antropolog Christian Wells posvjedočio je da su na improviziranom groblju pronađeni i dijelovi alata korištenih za sahranjivanje, prenosi Reuters.

''Tukli ih i zlostavljali''

Bivši štićenici škole, koji sada imaju između 60 i 70 godina, svjedočili su o brutalnom nasilju spram crnih dječaka te o njihovim misterioznim nestancima iz ''Doziera''. Koliko se takvih slučajeva dogodilo tijekom punih 111 godina funkcioniranja te ustanove koja je zatvorena prije dvije godine, tek treba istražiti.

O tome što se unazad 50 godina i više događalo iza zatvorenih vratiju ''Doziera'' progovorili su oni rijetki koji su i danas još živi.

Jedan od njih je 67-godišnji Johnny Lee Gaddy koji je bio zatvoren od 1957. do 1961. zbog neopravdanih izostanaka s nastave. Gaddy je posvjedočio da je bio teško pretučen, ali je postao dobar radnik na farmi jer se nadao da će ga zbog toga pustiti.

- Govorili su da su neki dječaci otišli kući, no bio sam tamo dovoljno dugo da bih shvatio kako to nije istina. Govorili su i da su neki od njih prebačeni u druge ustanove. Nikada nismo vidjeli neko tijelo ili nešto slično - prepirčao je Gaddy.

Obiteljima lagali

Tananarive Due došla je potražiti ostatke majčina ujaka koji je u ozloglašenoj školi umro 1937. godine.

- Pričali su da je pokušao pobjeći. Službeno, navodno je preminuo kada ga je nožem ubo drugi štićenik, ali s toliko dječaka, tko zna kako je umro?! Tko zna kako su svi umrli?! Njihove obitelji nikada nisu imale priliku reći im zbogom - kazala je Due.

Iskopane kosti odnesene su na sveučilište Južne Floride i sveučilište Sjevernog Teksasa, a cijelu proceduru ispitivanja financira američko ministarstvo pravosuđa. U nju su uključeni i rođaci nestalih dječaka koji su dali krv na analizu. Forenzičke ekipe užurbano će raditi kako bi sljedećih dana identificirale žrtve te njihove ostatke predale obiteljima. Neidentifiicrani će biti numerirani i pokopani, a podaci o njima evidentirani.

>>U kanalu pronašli više od tisuću godina stare ljudske ostatke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije