Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snaga sunca

Škola Kamanje i Općina proizvode sada vlastitu električnu energiju

ministar
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
05.07.2012.
u 11:35

Institut Otvoreno društvo Hrvatska za taj je projekt dao 23.566 USD, a podržao ga je i ministar Mihael Zmajlović za posjeta Kamanju

Kvaliteta života osnovni je cilj kojem težimo. Naše društvo treba učiniti samodostatnim. Ovaj projekt doprinosi ostvarenju nacionalnih ciljeva, odnosno ispunjenju ciljeva europske agende 2020. – poručuje ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović iz Kamanja, koje je posjetio u povodu završetka provedbe projekta “Solarni klaster u ruralnim zajednicama”.

 Europska agenda 2020. ima za cilj da članice EU energiju dobivaju najmanje 20 posto iz obnovljivih izvora.

 Prostor najvažniji resurs

Projekt u Kamanju provela je Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis od 1. lipnja 2011. do 30. lipnja ove godine, a financirao Institut Otvoreno društvo Hrvatska s 23.566 američkih dolara.

Kao rezultat toga, Područna škola Kamanje i zgrada Općine dobili su fotonaponske ćelije kojima proizvode električnu energiju za vlastite potrebe. Namjera je proširiti svijest među građanima, obrtnicima i poduzetnicima da postave solarne panele ne bi li proizvodili električnu energiju za vlastitu upotrebu ili stekli status povlaštenog proizvođača i struju prodavali Hrvatskoj elektroprivredi.

Građani u solarne panele mogu sami ulagati ili iznajmiti krov svoje kuće za tu potrebu.

 – Svjesni smo da ne možemo napraviti velik pomak, no važno je stvoriti plodno tlo da građani počnu promišljati te mogućnosti – kaže Zrinka Pavlov, voditeljica projekta. Napominje da je posebna vrijednost projekta to što je proveden u suradnji s lokalnim tvrtkama

 Načelnik općine Kamanje Damir Mateljan ističe da je za male zajednice važno koristiti prostor kao svoj najvažniji resurs, to jest vodu, sunčevu energiju, zrak...

 – To utječe na povećanje samoodrživosti malih zajednica te sprečavanje odlazaka stanovnika – smatra Mateljan.

 Nastavak ranijih projekata

 Sljedeći tjedan bi se trebala osnovati energetska zadruga, čiji će članovi moći po povoljnijim uvjetima nastupati na tržištu, a, kako napominje voditelj LAG-a Milan Medić, već je dosta zainteresiranih. Ranije je LAG uz pomoć ZAMAH-a proveo projekt postavljanja solarne rasvjete u Zorkovcu i Malom Erjavcu.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
james49
12:31 05.07.2012.

Još kad bi barem Hrvatska proizvodila panele pa da se onda ugrađuju u Hrvatskoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije