Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Skok druge najveće svjetske ekonomije dolazi nakon rekordnog potonuća lani zbog pandemije

Kinezi su najviše profitirali zbog otvaranja drugih gospodarstava nakon lockdowna
18. travnja 2021. u 18:43 25 komentara 1398 prikaza
CHINA-ECONOMY-GDP (CN)
Foto: Wang Jilin/XinHua/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kinesko gospodarstvo skočilo je čak 18,3 posto u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, što je najveći rast od kada se prati kvartalno kretanje BDP-a (od 1992. godine). Do ovakvih rezultata u Kini došlo je uz pomoć strogih mjera koje je država donijela kako bi suzbile koronavirus ali i brojnih hitnih mjera za pomoć gospodarstvu koje su donošene i koje su očigledno dale rezultat. No, skok od 18,3 posto u prva tri mjeseca ponajprije treba pripisati niskoj bazi jer je u prvom kvartalu prošle godine, zbog početka pandemije, kinesko gospodarstvo potonulo čak 6,8 posto.

U Splitu uvedene nove mjere zaštite od koronavirusa - danas zabilježeno novih 77 slučaja dobre ekonomske prognoze HNB vjeruje: Prihod od turizma u 2021. na 70 posto pretpandemijskog

Stručnjaci navode da je gospodarski oporavak Kine predvodio izvoz jer su se domaće tvornice utrkivale kako bi ispunile brojne narudžbe koje su pristizale iz cijeloga svijeta. S suzbijanjem pandemije u Kini se bilježi i stalni porast potrošnje s obzirom da su se kupci vratili u restorane, trgovačke centre, auto kuće... Gledajući u brojkama trgovina na malo porasla je za 34,2 posto i tako premašila sva očekivanja ekonomskih analitičara. U isto vrijeme tvornička proizvodnja porasla je za 14,1 posto.

- Očekujemo da će kvartali rast gospodarstva u Kini ostati skroman tijekom ostatka godine kako se nedavni bum u građevinarstvu i izvozu odmiče i aktivnosti vraćaju prema očekivanim ekonomskim trendovima - rekao je više ekonomist u Capital Economicsu Julian Evans - Pritchard.

Zagreb: Mladi uživaju pod suncem na Trgu žrtava fašizma NEKI BEZ PRECIZNE RAČUNICE Samo u Zagrebu mladima od 250 do 270 milijuna kuna povrata poreza

O kineskom gospodarskom rastu u prva tri mjeseca ove godine bilo je riječi i na konferenciji za novinare na kojoj je glasnogovornica Državnog zavoda za statistiku Liu Aihua rekla da je gospodarstvo u 2021. godini krenulo čvrstim koracima, ali i da su se u isto vrijeme manje tvrtke i uslužni sektor suočavali s brojnim izazovima. Najavila je i kako se očekuje da će inflacija ostati umjerena.

Strateg globalnog tržišta u J.P. Morgan Asset Management u Shangaiju rekao je da gledajući prema naprijed trend normalizacije rasta kineskog gospodarstva može se nastaviti do kraja godine kao i da se očekuje kako će domaća potrošnja biti glavni pokretač rasta. Ekonomski stručnjaci u drugom tromjesječju očekuju usporavanje rasta gospodarstva na 7 posto. Ista očekivanja kažu i da će drugo najveće svjetsko gospodarstvo u 2021. rasti 8,6 posto.

 

>> VIDEO Šuška se o rastu povijesno niskih ključnih kamata središnjih banaka. Što bi to značilo za ekonomiju?

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Area:

    EU i Ameri preselili proizvodnju u Kinu i eto ti ga na. Sve se to može i vratiti nazad.

  • Vlaskoulicanec:

    And the winner is....

  • Jcsu:

    I onako ce citavome svijetu odstetu placati zbog corone